SVERIGE. En polisman ska ha avlivat en påkörd katt genom att slå den flera gånger med batongen. Kattägaren anmäler nu polisen nu till JO för grovt djurplågeri.

Katten, som hade varit försvunnen ett par dagar, hade blivit påkörd av en bil och paret som körde över den ringde då till polisen. Paret ville köra katten till veterinären men polisen uppmanade då dem att lämna platsen och att polisen istället skulle ta hand om den. Polisen ska då ha slagit katten i huvudet upprepade gånger med sin batong, sedan tagit tag i svansen och lagt ner den i en påse. Inte heller genomfördes en id-kontroll, trots att katten var tatuerad i örat. Enligt polisen var båda bakbenen avslagna och ryggraden var av och därför ansåg de att de behövde agera snabbt.

Kattägaren menar att polisen inte heller kollade om katten levde när de la in den i frysen, vilket ägaren tror att den gjorde utifrån kattens ställning när han fick tillbaka den. Han tror att katten vaknade upp en stund och ändrade ställning då han låg på alla fyra tassarna med huvudet vilande mellan framtassarna.

Ägaren lät obducera katten och enligt obduktionsresultatet angavs trauma som dödsorsak. Katten hade inga allvarliga skador och hade överlevt om den lämnats till veterinär, skriver mannen i anmälan till justitieombudsmannen (JO).

Källa:
Polisen JO-anmäls för grovt djurplågeri


  • Publicerad:
    2015-12-29 10:10