POLISRESURSBRISTEN. Trots polismyndighetens omtalade resursbrist har den en halv miljard kronor i överskott. Främsta skälet är att fler poliser än beräknat säger upp sig.

Sveriges Radio i Uppland rapporterar att polismyndighetens budget för i år slutar på ett överskott på en halv miljard kronor.

Förra året hade myndigheten, trots de ofta omtalade bristande resurserna, ett överskott på över en miljard kronor. Då tvingades polismyndigheten betala tillbaka 300 miljoner kronor till statskassan.

— Det var naturligtvis inte bra sett till de stora behov som polismyndigheten har, säger Fredrik Modigh som är polismyndighetens ekonomichef.

De stora överskotten beror främst på att fler anställda än beräknat har slutat. Nyrekryteringen av poliser tar enligt Modigh dessutom ”längre tid” än vad man trodde att det skulle göra.

I år har myndigheten ökat sin användning av skattemedel med 2,5 miljarder kronor jämfört med förra året. Ändå har man inte kunnat utnyttja hela det överförda sparade beloppet från 2018, säger Fredrik Modigh.

Situationen innebär att den omfattande resursbristen inom polisen gäller personaltätheten, inte pengar.

Källa:
Polisen räknar med överskott – svårt att rekrytera


  • Publicerad:
    2019-12-01 16:40