INRIKES. Bara poliser, säkerhetsvakter och militärer ska få bära skyddsväst anser polisen, då man tror att det skulle minska gängskjutningar. Liberalerna håller med och har tidigare motionerat om ett skyddsvästförbud. 

När polisen stöter på kriminella brukar de beslagta eventuella skyddsvästar, trots att dessa inte är olagliga. Detta leder i regel till att polisen måste häva beslaget och ge tillbaka västen.

Detta vill man nu ändra på, vilket Patrik Andersson, sektionschef för polisens underrättelseenhet region Syd, berättar för TV4 Nyheterna. Han menar att det är ett ”tecken på pågående konflikt” när människor bär skyddsväst och att ett förbud skulle hindra gängkriminellas rörelsefrihet och i längden dödskjutningar.

— Visst det skulle begränsa deras rörelsefrihet men det är då ett val man får göra om man ska anpassa sig till samhället eller fortsätta sin kriminella bana, säger Andersson.

Som lagstiftningen ser ut idag krävs i princip att västen burits vid utförandet av ett mord för att polisen ska få rätt att förverka en beslagtagen skyddsväst.

Ett parti som sedan tidigare motionerat om ett allmänt förbud av skyddsvästar är Liberalerna, som menar att endast representanter för statens våldsmonopol bör ha rätt att skydda sig mot skjutvapen.

— Jag har flera tillfällen föreslagit initiativ till lagstiftning om ett förbud att bära väst, om man inte har särskilda skäl att man är väktare, polis eller militär, säger den liberale riksdagsmannen Allan Widman.

Huruvida polisen och Liberalerna i framtiden kommer vilja förbjuda cykelhjälmar och bilbälten för att minska allvarliga cykel- och bilolyckor framkommer ej.

Källa:
Krav på förbud mot skottsäkra västar


  • Publicerad:
    2019-03-26 09:00