POLISEN. Tryck mot halsen, smärta i rygg och nacke, avslitna senor och förlamande skador. Så beskrivs Polisens nya skyddsvästar.

Polisens skyddsvästar gör det svårt för poliserna att nå sitt vapen och passar inte om man har bröst. Generellt sett passar inte utformningen svenskar. Men skyddsvästarna ska användas av alla poliser när de har yttre tjänst, i upp till tio timmar i sträck.

— Man har problem med att ta sig ur bilen, greppa sitt vapen, greppa ratten. Västen trycker på insidan av överarmen, säger Åsa Wulff som är huvudskyddsombud i norra Skåne.

— De upplever tryck mot halsen när de sitter i bilarna och har beskrivit hur de måste ta tag och häva sig ur bilen för att resa sig. När de håller i ratten trycker också kanten på västen mot överarmens insida och skapar obehag.

När nu polismyndigheten ska skaffa nya skyddsvästar har man bestämt sig för en modell som är ännu sämre än de förra hårt kritiserade skyddsvästen. Anledningen är att den sämsta skyddsvästen också är den billigast, vilket är det viktiga för cheferna i Stockholm.

— Jag gjorde illa mig på en övning där västen hindrade min rörlighet i axeln och när jag gjorde en rörelse så blev det som att jag stukade axeln så jag kunde inte röra den, säger Erika Leppäniemi som är polisassistent och lokalt skyddsombud i Luleå och Boden.

En annan polis slet av en sena mellan biceps och bröstmuskeln i samband med ett ingripande.

— Polisen valde den skyddsväst som fick sämst betyg av poliser som testat den. Skyddsorganisationen är frågande till valet, skriver Polisförbundet på sin hemsida.

Varför det blivit ett sådant kaos inom Polisen kan ingen svara på.

-Jag trodde att vi skulle komma ifrån det med den nya organisationen [som skapades av den våldsbrottsdömde vänsterextremisten Dan Eliasson], men det är värre än någonsin, säger Roger Östergren som är huvudskyddsombud för över 5 000 poliser i Region Stockholm.

— Man vet inte riktigt vem som är ansvarig. Det tar tid att utreda vem som ska ha frågan, säger Roger Östergren.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-05-11 11:00