POLIS. Ny teknik kommer nu att underlätta för den svenska polisen att fånga förbrytare i trafiken. Med smarta kameror monterade på bilarna kommer man att kunna skanna nummerplåtar automatiskt.

Tekniken heter ANPR eller ”Automatic Numberplate Recognition” och introduceras nu hos den svenska polisen. Tekniken fungerar som så att en kamera läser av nummerplåten på bilar i närheten och jämför dem med ett register. På så sätt kommer det att bli lättare för polisen att uppmärksamma stulna eller på andra vis olagliga fordon.

— Det innebär att man snabbt kan hitta denna form av fordon. De trafikeras inte sällan av människor som saknar körkort, kör berusade eller är påverkade av droger, uppger enhetschefen Per Blomqvist vid Rikspolisstyrelsen.

Tekniken har tidigare använts i Storbritannien där den blivit omtyckt av polisen. Den amerikanska myndigheten FBI har tagit ytterligare ett steg framåt och presenterade 2006 ett system för ansiktsigenkänning. Under ett test i Michigan 2012 registrerade och identifierade systemet rätt person i 94% av fallen. Planen var då att systemet skulle vara fullt utvecklat till i år.

Källa:
Polisens nya vapen: ”Terminator”-teknik


  • Publicerad:
    2014-04-03 19:00