CENSUR Media och politiker i Tyskland förfäras över yttrandefriheten på appen Telegram. Det talas till och med om att blockera appen helt.

Sociala media-appen Telegram har fortfarande en hyfsat utbredd yttrandefrihet. I ett nytt drev beklagar sig tyska medier och politiker över att appen kryllar av ”högerextremister och radikala coronaförnekare”.

Man uttrycker bland annat oro för att missnöjda tyskar använder appen för att arrangera demonstrationer mot coronarestriktionerna.

— Det som sprids på Telegram är inte bara vidrigt och oanständigt, det är ofta även kriminellt, menar den nya utrikesministern Marco Buschmann.

Georg Maier, Thüringens inrikesminister, föreslår att appen borde beläggas med böter om de inte börjar censurera regimkritiska röster. Så kallade geoblockering är också ett alternativ anser han. Appen ska alltså kunna blockeras i vissa regioner.

—  När det gäller Telegram måste staten reagera snabbt, säger han till Süddeutsche Zeitung.

Tyska miljöpartiet och liberala FDP vill nu utöka censurlagarna för sociala medier i landet. Alla appar som tillhandahåller meddelandetjänster ska bli skyldiga att rapportera ”hatbrott”, enligt förslaget.

Detta gäller redan för bland annat Twitter och Facebook i Tyskland.