CENSUR Trots att den senaste tidens eskalerande påtryckningar mot ägarna till appen Telegram om att rensa ut så kallad hatretorik har givit frukt i 64 nedstängda kanaler – så kräver den tyska regeringen mer.

När ägarna till appen Telegram till slut för första gången accepterar att censurera förment ”hatretorik” så sker det efter en tids intensifierade påtryckningar.

Süddeutsche Zeitung rapporterar att 64 Telegramkanaler i Tyskland har stängts ned inom loppet av några dagar.

Regeringen har dessa vidtagna åtgärder till trots tillkännagivit att man ”kräver mer” av företaget.

Tyska myndigheter har i flera år även utövat påtryckningar på Google och Apple för att förmå dessa att rensa ut Telegram från sina appsajter.

Avgörande för de nu genomförda nedstängningarna anses ett möte mellan den tyska regeringen och Telegram i torsdags ha varit.

På sammankomsten ska inrikesminister Nancy Faeser ha framfört allvarliga hot mot appens ägare.

Telegrams grundare Pavel Durov har gjort sig känd som en ståndaktig förkämpe för yttrandefriheten.

Hans vision har varit att appen fortsatt ska kunna utgöra ett frihetligt och ocensurerat alternativ – även i tider av hårdnande censur.

Tyskland har dock de senaste åren bjudit på ett allt tuffare klimat för yttrandefrihetens förkämpar på sociala medier.

Exakt vilka hot, om några, som framfördes mot Telegram på mötet i torsdags är inte känt, men det har spekulerats att det kan röra sig om ett besked om omedelbar implementering av ett hot som företaget sedan några år haft hängande över sig, nämligen böter om 55 miljoner euro om man inte rensar ut allt material som regeringen finner ”oönskat”.

Nyhetsbyrån Reuters betonar i sammanhanget betydelsen av regeringens återkommande och tilltagande anklagelser mot Telegram om att man ”underblåser en subkultur formad av covid-vaccinkritiker”.

I denna destruktiva miljö förmedlas enligt regeringen fejkade nyheter om påstådda faror samtidigt som det propageras för olagliga manifestationer.