CENSUR. Juden Marc Ginsberg och hans CSW, som förra veckan krävde att Apple ska tvingas ta bort Telegram från App store, har nu lämnat in en liknande stämningsansökan mot Google.

Stämningsansökan mot Apple förra veckan och den mot Google den här veckan handlar båda om att respektive teknikjätte ska tvingas ta bort appen Telegram från sin appbutik.

Den kärande parten är också densamma i båda fallen: juden Marc Ginsbergs Coalition for a Safer Web (CSW).

Ginsberg, som själv har författat stämningsansökan mot Google, skriver att ”appen Telegram används för att sprida våld, extremism och antisemitism”.

”Gör som ni gjorde med Parler!”
I ansökan noteras att Google tidigare tagit bort Parler, en Twitter-liknande konservativ mikroblogg – vilket uppges ha berott på att ”några användare uttryckt stöd för de våldshandlingar som drabbade Kapitolium den 6 januari”.

Enligt Ginsberg bör Google behandlas på samma sätt. I stämningsansökan skriver han:

Google har inte vidtagit några åtgärder mot Telegram motsvarande dem som man riktat mot Parler för att tvinga Telegram att förbättra sin policy för moderering av innehållet på plattformen.

Ginsberg och CSW lämnade alltså förra veckan in en liknade stämningsansökan mot Apple, vilka likt Google har tagit bort Parler från sin appbutik som, hävdar man, ”en följd av oroligheterna i huvudstaden”.

I den stämningsansökan beskriver CSW Telegram som ”den vedertagna nynazistiska / vitnationalistiska kommunikationskanalen som underblåser antisemitiska och antisvarta provokationer under den pågående protestvågen runtom i Amerika”.

Här hävdas vidare att appen snabbt håller på att bli en ”grogrund för extremism” när Parleranvändare ”migrerar” till andra appar.

Telegrams tillväxt ses som ett hot
Telegram har haft en kraftig tillströmning av användare sedan företag inom Big Tech såsom Twitter, Facebook och YouTube tidigare i månaden växlade upp censuren av innehållet på sina plattformar – med det föregivna syftet att ”slå ner på extremism”.

Appen, som erbjuder kryptering av meddelanden, inrapporterade den första veckan i januari 500 miljoner användare.

Beskyllningar från olika håll har målat upp Telegram som en ”tillflyktsort för högerextremister” och pressat företaget till censur för att ”hålla plattformen fri från hat”.

Förra veckan tillkännagav man till exempel nedstängningen av dussintals kanaler med hänvisning till deras ”anknytningar till nynazister och vit överhöghetsförespråkare”.


  • Publicerad:
    2021-01-26 22:05