INTERNETCENSUR. Den alternativa sociala media-plattformen Parler tas bort från diverse appbutiker och servertjänster i den senaste censurattacken. Mängder av människor strömmar till den yttrandefrihetsvänliga plattformen när censuren hårdnar. 

Den nu mera censurerade appen Parler. Foto: Twitter.

Den yttrandefrihetsvänliga sociala median Parler har drabbats av massiv censur. Både Google och Apple har valt att radera appen från sina respektive appbutiker. Nu har också Amazon valt att ta bort Parler från sin servertjänst.

Efter att USA:s sittande president Donald Trump och många andra censurerats på Twitter har det strömmat in nya användare på Parler. Plattformen har hittills tillåtit de flesta att behålla sina konton där. Nordiska motståndsrörelsen har exempelvis ett konto på Parler.

Censuren har av appen har motiverats med att användare har ”uppviglat till våld” och publicerat ”grovt innehåll”. Exempelvis då folk uttryck stöd för stormningen av Kapitolium. Parler måste nu hitta en ny serverlösning innan imorgon, annars kommer tjänsten att försvinna från internet.

Amy Peikoff, som jobbar med Amazons serverlösning (AWS), hävdar att Parler ”inte har en effektiv process för att följa AWS användaravtal”.

Parlers VD John Matze står dock på sig. Han säger att Parler kan komma att ligga offline ett tag medan de ”bygger om från grunden”.

— Vi böjer oss inte för politiskt motiverade företag och de auktoritära som hatar yttrandefrihet, säger Matze.


  • Publicerad:
    2021-01-10 18:00