IT-JÄTTARNA. Australiens regering föreslår en ny lag, där IT-jättar som Google och Facebook ska tvingas betala australienska medier för att få ha deras innehåll på deras plattformar. Google hotar nu med att blockera hela Australien från dess tjänster.

Foto: Jürgen Plasser (CC BY-NC-SA 2.0).

Australiens regering vill i ett nytt lagförslag att IT-jättar som Google och Facebook ska betala australienska medier, publicister och nyhetsbolag för att få ha deras material på deras plattformar. Exempelvis i form av sökresultat, delade artiklar eller förhandsvisningar av artiklar.

IT-jätten Google hotar i sin tur med att om Australien stiftar en sådan lag som inte gynnar deras företag, kommer de att blockera alla invånare i landet från att använda sökmotorn.

— Om den här versionen av lagen går igenom ger det oss inte något annat val än att sluta göra Googlesökningar tillgängliga i Australien, säger företagets lokala chef Melanie Silva till SVT Nyheter.

Lagförslaget presenterades i slutet av det gångna året, och planeras att genomgå en omröstning i parlamentet i Canberra i mitten av februari. Det hela grundar sig i krav från australienska medier. Australiens premiärminister Scott Morrison understryker att folket styr över landet, inte IT-jättarna.

— Australien skapar reglerna för vad man kan göra i Australien. Det görs i vårt parlament. De som vill verka i Australien är mycket välkomna att göra det, men vi svarar inte på hot, säger premiärministern.


  • Publicerad:
    2021-01-23 20:10