POLITIK President Volodymyr Zelenskyj har lagt fram ett förslag som skulle innebära sanktioner mot Iran fram till år 2073. Sanktionerna innebär bland annat ett fullständigt förbud mot handel med Iran.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har lagt fram ett förslag på nya sanktioner mot Iran. Om det antas av parlamentet väntar handels– och investeringsstopp med landet i 50 år framöver.

Förslaget inkluderar ett fullständigt förbud mot handel med Iran, investeringar samt överföring av teknik, och även att stoppa iransk transport över det ukrainska territoriet och förhindra att iranska tillgångar dras tillbaka från Ukraina. Det föreslås även sanktioner mot 220 företag och 51 personer varav majoriteten är kopplade till Rysslands försvarsindustri.

Ukrainas parlament måste godkänna lagförslaget för att det ska bli lag. Parlamentet har ännu inte planerat omröstningen.

Iransktillverkade luftfarkoster har använts mot Ukrainska mål, men Iran hävdar att de inte har försett Ryssland med några drönare. Både USA och EU har tidigare belagt Iran med sanktioner, på grund av att Iran förser Ryssland med drönare.