Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Presidentvalet i Österrike underkänns av domstol – nu väntar omval

Av Redaktionen, 2016-07-01
redaktionen@nordfront.se

ÖSTERRIKE. Det ovanligt jämna presidentvalet som nyligen hölls i Österrike, där den invandringskritiske Norbert Hofer förlorade med endast 31 000 röster, har underkänts av landets konstitutionella domstol och nu väntar omval.

bellenhofer

Alexander Van der Bellen och Norbert Hofer förde en jämn kamp om presidentskapet i Österrike.

Den 22 maj höll Österrike presidentval där den invandringskritiske Norbert Hofer från Frihetspartiet (FPÖ) ställdes mot den före detta partiledare för De Gröna Alexander Van der Bellen.

Inför valet höll Europas kulturmarxister andan inför utsikten att Västeuropa kanske skulle kunna få sin första ”högerextrema” president sedan andra världskriget. I svensk media skrev bland annat Aftonbladets Wolfgang Hanson att det hela ”påminner om 1930-talets Europa” och att FPÖ är ett parti med ”rötter i nazismen”.

Valet blev som väntat en riktig rysare där kandidaterna, som ofta beskrivits som varandras motpoler, ständigt gick om varandra i opinionsundersökningarna. Under valnatten när samtliga röster utom poströsterna räknats utropades Hofer först som segrare, om än med knapp marginal. Dagen efter när när de ca 700 000 poströsterna räknats lyckades dock Van der Bellen med det som bara kvällen innan ansågs omöjligt: han gick om Hofer och vann med 50,3 procent mot Hofers 49,7 procent. Det innebar att Van der Bellen vann med knappt 31 000 röster.

Med tanke på hur västerländsk media hetsat mot Hofer och favoriserat Van der Bellen, hur jämt valet blev och hur man ändrade resultatet i sista sekunden växte ganska snart misstankar om att något inte stod rätt till.

van der bellen wins

Med tanke på omständigheterna kring Van der Bellens knappa vinst i presidentvalet växte misstankar om oegentligheter och valfusk.

Efter diverse undersökningar visade det sig mycket riktigt att det förekommit oegentligheter i nästan samtliga av de 117 valdistrikten. Det mesta handlade intressant nog om poströsterna, som på olika sätt hanterats och räknats för tidigt, i vissa fall innan valtjänstemän ens hunnit komma till platsen för att övervaka och leda processen.

Inrikesministeriet bekräftade så småningom också att 23 000 av rösterna kastats eftersom de räknats före klockan 21 på valdagen, då räkningen enligt lagen ska börja. Dessutom ska uppemot 2 000 röster ha ogiltigförklarats på grund av allvarligare oegentligheter, såsom att personer utan rösträtt lyckats rösta.

Med tanke på detta lämnade FPÖ in en 150 sidor lång överklagan till Österrikes konstitutionsdomstol där man beskrev samtliga oegentligheter som upptäckts i detalj.

Ett alternativ för domstolen hade varit att kräva omröstning i de distrikt där oegentligheter och valfusk har kunnat bevisas ifall man kommit fram till att dessa faktorer kunnat ha en avgörande betydelse för valresultatet. Domstolen går dock längre och underkänner alltså andra omgången av presidentvalet i sin helhet, vilket innebär att Van der Bellen inte kommer att sväras in som Österrikes president som planerat den 8 juli utan istället får återuppta sin valkampanj då han kommer ställas mot Hofer ytterligare en gång i ett omval.

Omvalet förväntas hållas under september eller oktober i år.

Källor:
We Won: Austrian Court Declares Presidential Election Do-Over!
Snart kan vi vara tillbaka i nåt som liknar 1930-talets Europa
De gröna vinnare i valet i Österrike
Austrian far-right party challenges presidential election results


  • Publicerad:
    2016-07-01 23:30