UTRIKES. I en intervju med den amerikanska TV-kanalen NBC sade Putin att det kan ha varit judar som försökte påverka de amerikanska valen. Uttalandet har fått judar världen över att beklaga sig.


Intervjun med Vladimir Putin i sin helhet. Kommentaren om judar kommer cirka 48 minuter in.

Rysslands president Vladimir Putin har fått judar världen över att gråta ut i samstämma. Detta efter att han sagt att ”det kan ha varit judar med ryskt medborgarskap” som blandat sig i de amerikanska valen. Uttalandet kom i samband med en intervju med den amerikanska TV-kanalen NBC, som efter de amerikanska presidentvalen trummat hårt för att Ryssland skulle legat bakom att Donald Trump valdes till president.

Putin uttalande resulterade ironiskt nog i en mycket kraftig reaktion från framförallt internationella judiska lobbyorganisationer samt judar i politiska maktpositioner utanför judestaten Israel. Uttalandet förklarades snabbt av den internationell judelobby som ”ett exempel på klassisk antisemitism” och ”intolerans mot judar” och den mäktiga amerikanska judelobbyn American Jewish Committee (AJC) gick så långt som att kalla Putin för konspirationsteoretiker.

Enligt AJC påminner Putins uttalanden om de som görs i Sions vises protokoll, en samling dokument som skrevs i Ryssland under slutet av 1800-talet och som belyser judarnas icke-rumsrena förehavanden. Protokollens äkthet har givetvis förnekats av judar sedan 20-talet och den amerikanska tidningen The New York Times påstår sig ha bevis på att de är förfalskade. AJC kräver även att Putin ”omedelbart för förtydliga vad han menar”.

En annan global judisk makt-rganisation vid namn Zionist Union MK har också gett sig in i debatten och krävt att den israeliska regeringen omedelbart bör göra något. Organisationens ledare Ksenia Svetlova, en judinna från Ryssland som ”flytt” till Israel, kräver att den israeliska regeringen måste ta avstånd från Putins uttalanden.

— Det kanske var judar som försökte påverka de amerikanska valen, det kanske är judar som kontrollerar världen, de kanske var judar som slaktade judar i Polen. Alla sådana anklagelser härstammar från ett och samma ställe och det är judehat. Jag förväntat mig att den israeliska regeringen kraftigt bemöter dessa uttalanden. Om Israel inte försvarar judar så gör ingen det, sade Svetlova.

Svetlovas organisationskollega Nahman Shai gick också till hårt angrepp mot Putin och kallade hans uttalande för ett exempel på klassisk antisemitism.

— Detta är den värsta formen av antisemitism. Hans kommentar bevisar att inget förändrats i synen om att allt ont i världen är judarnas fel. En kraftig reaktion krävs från den israeliska regeringen och jag förväntar mig att alla judiska organisationer fördömer dessa uttalanden. De bär alla ett ansvar för det judiska folket oavsett var de befinner sig, sade Shai.

Även den amerikanska senatorn och tillika juden Richard Blumenthal har gett sig in i debatten. På Twitter krävde han att samtliga världsledare ”måste fördöma Putins uttalanden”. Han ställde sig även mycket kritiskt till att USA:s president Donald Trump inte uttalat sig i frågan.


Från den israeliska staten har man dock låtit meddela att ett utlåtande gällande Putins kommentar inte är aktuellt. Emmanuel Nahshon, talesperson för det israeliska utrikesdepartementet, sade att man inte ämnar att ge en kommentar gällande Putins uttalanden. Att den israeliska staten inte tänker kommentera uttalandet beror med största sannolikhet på Rysslands starka närvaro i Mellanöstern sedan krisen i Syrien.

Källor:
Putin suggests ‘Jews with Russian citizenship’ behind US election interference
AJC says Putin’s comments on Jews like ‘Protocols of the Elders of Zion’
AJC: Putin’s comments akin to Protocols of the Elders of Zion


  • Publicerad:
    2018-03-11 14:22