FOLKUTBYTET. Rasfrämmande klaner håller Sverige i ett järngrepp. När klansystem överförs till vita länder med hög nivå av social tillit, muterar de till organiserad brottslighet.

Rasfrämmande klaner har makten i Angered. Foto: Youtube.

Kriminella klaner från Mellanöstern, Nordafrika och Balkan ligger bakom en skenande brottslighet i en gång fridfulla svenska städer. Förra året ägde 257 bombningar och fler än 300 skjutningar rum.

I augusti tidigare i år satte Göteborgs mest notoriskt kriminella klan Ali Khan upp vägavspärrningar i de nordvästra delarna av staden i jakt på medlemmar i ett rivaliserande gäng.

Polisen upplöste kontrollstationerna och gjorde 20 gripanden. Men i ett agerande, som sågs som symboliskt för Sveriges ”mjuka linje”, frigavs de misstänkta – för åklagaren bedömde att ”inga lagar hade överträtts”.

Göteborgs polischef Erik Nord kommenterar till brittiska tidningen MailOnline:

— Dessa kriminella klaner har en helt annan kultur, vilket gör dem väldigt svåra att tackla med normala polismetoder…vi riskerar bli ett paradis för gangsters.

Medan statsminister Stefan Löfven konsekvent vägrat medge att migranter ligger bakom det ökade våldet, bryter allt fler poliser nu tystnaden.

— För två år sedan blev de som kopplade migration med brottslighet, såsom jag gör nu, anklagade för rasism. Men paradigmet håller på att skifta, säger Nord.

Mats Löfving, regionpolischef för Stockholm och Gotland, identifierar 40 maffiaklaner, som har kommit till Sverige enkom i syfte att organisera brottslighet.

Hans uttalande kommer efter ovan nämnda vägavspärrning, som var del av en fejd utlöst när medlemmar i en gruppering kallad Backagänget sköt en medlem i Ali Khan-grupperingen.

Medlemmar i Ali Khan har anmälts till myndigheter mer än 200 gånger under de senaste två åren, men i många av fallen har anmälarna sedan mystiskt dragit tillbaka sina anmälningar.

Den lokale polischefen Ulf Merlander förklarade vid rättegången:

— Familjen Ali Khan har varit en del av en omfattande kriminell verksamhet genom åren. De har påverkat lokalsamhället negativt under lång tid…När jag granskade familjen såg jag att cirka 60 av de 120 individerna är över 15 år. Runt 40 av dem är män, och över 30 har ett brottsregister.

Han tillade:
— Typer av brott som Ali Khans är kända för är mord, utpressning, allvarliga kränkningar av en kvinnas integritet, fysiska övergrepp, olagliga hot, narkotikabrott samt vapenbrott.

Ali Khan-nätverket, av svenska poliser och medier beskrivet som ett av landets mest fruktade och våldsamma gäng, är typiskt för maffiaringar runtom i landet.

Som del av en större klan bestående av sju besläktade familjer, har den förgreningar i Danmark, Tyskland och Libanon. Ali Khan ses som den större klanens verkställare.

Klanledaren hålls straffri
Hashem Ali Khan, 63, anses vara familjeöverhuvudet. Han anlände till Sverige 1984 med en kula i sin rygg som ”flykting” från Libanon och slog sig ned i den då ganska lugna förorten Angered i nordöstra Göteborg i vad som skulle bli hjärtat i familjens territorium.

Även fast sjukpensionären och imamen Khan greps två gånger 2019 – en gång i samband med att ett maskingevär hittades vid en husrannsakan – har han aldrig dömts för något brott.

Han undgick åtal för vapenbrott när hans minderårige sonson kom till polisstationen och hävdade att det illegala vapnet tillhör honom.

Men fem av hans sju barn och tre av deras fruar har dömts för brott inkluderande mord, narkotikabrott, hot mot polis, grov misshandel och obstruktion av rättvisan.

Hans mellanson Ibrahim, 38, greps när han försökte smuggla in tårgas och knivförsedda knogjärn i staden förra året och hans yngre son Abdelbaset, 33, sköt ihjäl en 18-årig chilenare i en hämndattack förra året.

Nio av imamens 34 barnbarn har också dömts för brott. Khalil, 28, till exempel har begått misshandel, rånförsök, obstruktion av rättvisan, stöld och narkotikabrott, medan hans bror Hashem, 22, har två fängelsedomar för narkotikabrott, grov misshandel och obstruktion av rättvisan.

Bildkollage: MailOnline.

Toppen på ett isberg
Ali Khans och vägavspärrningar i Göteborg är bara toppen på ett isberg. Utöver de 40 klanerna finns hundratals mindre gäng, och konflikter mellan rivaler har medfört att endast en månad de senaste tre åren har passerat utan gängrelaterat mördande i Sverige. I Sverige utförs nu tio gånger så många mord som i Tyskland.

Förra veckan bad utbytesstudenter vid Dalarnas Universitet i Borlänge i centrala Sverige att få bli flyttade från sitt boende i ett migrant-dominerat grannskap efter ett antal skjutningar, rån, knivhuggningar, våldtäkter och mordbränder på skolor.

De är placerade i området Tjärna Ängar, där siffrorna för våldsbrott skjutit i höjden, och som domineras av migranter från länder som Somalia, Afghanistan och Irak.

I ett brev till universitetsledningen, sänt å den internationella studentunionens vägnar, skriver den indiska studenten Mufassireen Ahmed:

Studenterna har i sitt boende en upplevelse av länder i krig med varandra, vilket har lett till utbredd depression.

Ali Khans och andra nu etablerade klaner anlände till Sverige under den första riktigt stora massmigrationsvågen för trettio år sedan. Familjen har sitt ursprung i Palestina och Mardin i sydöstra Turkiet men spriddes sedan under 1900-talet till Libanon och därifrån till norra Europa.

De som anlänt till Sverige på senare tid anpassas fort till gängkulturen. Syriskfödde Ouday Alwaked till exempel gick med i klanen Ali Khan som en fotsoldat.

Enligt en poliskälla tjänade han klanledaren lojalt tills han dömdes till fängelse i två år, efter att ha knivhuggit en medlem i en annan klan i halsen under en riktad attack.

Underrättelsechefer inom polisen har berättat för MailOnline om sin oro för att syrier och andra nya migranter nu börjar bilda sina egna brottsringar som en dag kommer att utmana sådana som Ali Khans.

Bidragssystemet lockade hit dem
Enligt Göteborgs polischef Nord lockas dessa brottsringar till Sverige av statliga bidrag.

— Varför har de valt Sverige? Det är uppenbart! säger han och fortsätter:

— Vårt generösa välfärdssystem och tillitssamhälle kan exploateras av kriminella nätverk. Hälften av våra bidrag avsedda funktionshindrade betalas ut till gängen under falska förespeglingar. Vi ser migranterna lämna landet för ett par månader, sedan kommer de tillbaka i en rullstol för att kräva bidrag för funktionshinder.

Han kommenterar vidare:

— När klansystemet som finns i Mellanöstern, Nordafrika och Balkan överfördes till Sverige med vår höga nivå av social tillit, muterade det till organiserad brottslighet.

Johanna Bäckström Lerneby, författare till Familjen, en bok om Ali Khans, säger:

— Vanliga svenskar litar på att samhället tar hand om dem och garanterar deras säkerhet. Men klanerna litar bara på sina familjer…För dem är familjen viktigare än liv och död. Staten är inte så viktig. De talar inte med polisen. De lever i en annan värld.

Bäckström Lerneby påtalar vidare att dessa grupperingar har sina egna advokater, som svurit klanen – och inte sanningen – sin lojalitet.

Tidigare i år straffades juristen Edip Samuelsson efter att han avslöjats ha hjälpt två gängmedlemmar koordinera sina berättelser medan de satt häktade misstänkta för narkotikabrott.

Till skillnad från andra gäng är klanerna sammanknutna av blodsband och ledda i en strikt familjehierarki.

Kriget med Backagänget slutade när äldre medlemmar av Ali Khan-gruppen utropade en ”fredskonferens”, som sedan ägde rum på det femstjärniga hotellet Clarion Post i centrala Göteborg, mindre än 500 meter från stadens huvudpolisstation.

Backagänget accepterade ett betydande skadestånd för att undslippa mera våld, uppger poliskällor

Den enda signifikanta åtgärd som vidtogs av svenska myndigheter med anledning av ”fredskonferensen” var omhändertagandet av ett tonårigt barnbarn till klanledaren Khan.


  • Publicerad:
    2020-10-14 10:10