KULTUR I september lanseras den franska filmen ”Athena” på Netflix, som handlar om ett raskrig där invandrare vänder sig emot fransmännen.

I september lanseras filmen ”Athena” på Netflix i Frankrike. Filmen handlar om hur ett raskrig bryter ut efter att en invandrare avlider under ett polisingripande.

Sett ur rasfrämlingarnas perspektiv får man följa utvecklingen när ilskan tilltar i invandrarghettona, där man till slut bestämmer sig för att revoltera mot ”det rasistiska vita Frankrike”.

Den kortare trailern till filmen inleds med ett citat av den grekiska tragediförfattaren Sofokles, som lyder: ”När ödet slår till kan ingen man skydda sig från smärta”, detta samtidigt som de arabiska och afrikanska immigranterna sätter den franska småstaden i lågor.

Filmen har producerats av fransmannen Romain Garvas, vars farfar för övrigt var medlem i det grekiska kommunistpartiet och samarbetade med Sovjetunionen under andra världskriget.

I en längre trailer får man se scener där rasfrämlingarna, som utmålas som frihetskämpar, kastar brandbomber, kastar stenar, skjuter fyrverkerier mot poliser, plundrar staden och tänder eld på sin omgivning. En kvinna utropar: ”Kriget har börjat!”.