SVERIGE. Expressen publicerade idag en intressant artikel om ett rättsfall som visar hur rättsväsendet i Sverige har misslyckats med att lagföra uppåt 50 invandrare som stormade en pizzeria och misshandlade två män.

Att Sverige alltmer börjar bli ett laglöst och etniskt splittrat samhälle kan ses på en dom som Expressen uppmärksammade idag.

Bakgrunden till rättsprocessen var att en 17-årig tjetjen och hans vänner hamnade i bråk med en annan invandrargrupp där en 17-årig yazidier ingick. Den tjetjenske pojken knivhögg yazidiern i ansiktet och i ryggen. Yazidierns skador var livshotande och efter misshandeln var han medvetslös i en vecka innan han återfick medvetandet.

Polisen grep den tjetjenske ynglingen men släppte honom. Direkt efter att 17-åringen försatts på fri fot så åkte denne till en moské och träffade en grupp landsmän. 20-50 tjetjener, inklusive 17-åringen, färdades sedan i en bilkaravan på 10 bilar till en annan ort för att konfrontera släktingar till den skadade yazidiern.

Tjetjenerna gick först in på en pizzeria och sökte upp en av yazidierns släktingar. Släktingen slingrade sig och sa att han skulle ringa efter en annan släkting som tjetjenerna kunde diskutera ungdomarnas konflikt med. Istället ringde släktingen polisen och flydde från sin pizzeria till en annan pizzeria där en annan släkting till den misshandlade 17-åringen jobbade.

Tjetjenuppbådet hoppade in i sina bilar och åkte till den andra pizzerian som utsattes för en våldsam stormning där ett tiotal personer stannade kvar utanför pizzerian för att spärra av den medan de övriga jagade i fatt yazidierna som flydde ut på en parkering bakom pizzerian. De två yazidierna slogs blodiga och ett vittne fick knivar upptryckta mot halsen.

Efter attacken grep polisen nio tjetjener, men bara fyra personer åtalas efter att vittnen och de misshandlade personerna pekat ut dem. 17-åringen som knivhögg den andra pojken är en av de som åtalas för attacken samt mordförsök på den yazidiske 17-åringen.

Tingsrättens dom meddelades i oktober förra året och samtliga av de åtalade friades. Detta efter att de två misshandlade männen tagit tillbaka sina vittnesmål och det tredje vittnet också ändrat sin version. De nya vittnesmålen ger motstridiga uppgifter men i kombination med att gärningsmännen var så många anser tingsrätten att det inte längre går att utröna vilka som utövade våld under attacken.

Åklagaren Jonny Philipsson tror att de inblandade gjort upp på egen hand, vilket skulle kunna skett genom hot eller ekonomisk kompensation.

— Jag kan bara konstatera att det är något jäkligt märkligt när man kommer in i rättssalen som målsägande, och det första man säger är att ”de har inte gjort något, dem känner jag inte igen”, säger åklagaren till Expressen.

17-åringen frias också från mordförsöket då han hävdar nödvärn och anses ha hamnat i en ovan situation samt att hans unga ålder är en förmildrande omständighet.

— Jag var 100 procent säker på att det skulle sluta så här. Jag vet att det är hög nivå på rättvisan och demokratin i Sverige. Jag vet att jag inte gjort något, så jag visste att det skulle sluta så här, säger en 32-årig man som åtalades men friades till Expressen.

Tingsrättens dom fastställer dock att händelseförloppet var att ett stort antal tjetjener åkte till orten Älmhult för att intimidera den andra invandrargruppen och att ”markeringen” slutade med att två släktingar till den knivhuggne 17-åringen jagades samt ”fälldes till marken och misshandlades allvarligt av ett flertal personer genom sparkar och slag”.

Såväl åklagare som den knivhuggne yazidiern har överklagat domen.

Källa:
Tonårsbråket utlöste blodig, etnisk hämnd – pizzerior stormades


  • Publicerad:
    2018-01-03 14:05