I Sverige har vi hårda hygienregler som gäller alla som serverar och tillverkar livsmedel. Det har gjort att svenska restauranger har varit ganska pålitliga för gästerna. Miljö och hälsokontoren har ansvar i kommunerna för att kontrollera att reglerna efterlevs. Detta gör de genom att då och då utföra inspektioner av livsmedelsanläggningar.

I Ludvika kommun i Dalarna skulle en av kommunens två inspektörer, Bo-Göran, göra ett sådant här rutinuppdrag och kontrollera köket i en av de lokala pizzeriorna. Kontrollen gick som den brukar göra, bra, men en av pizzabagarna gick direkt och bytte om från arbetskläder till sina vanliga civila kläder och lämnade lokalen. När sedan inspektören skulle lämna restaurangen blir han attackerad av pizzabagaren på parkeringen. Han blir alltså fysiskt misshandlad. Bo-Göran lät sig dock inte misshandlas utan motstånd.

Medias reaktion på detta är ganska intressant. Dalarnas Tidningar (DT) är ett medieföretag som ger ut tidningarna Falu Kuriren, Borlänge Tidning med Södra Dalarnes Tidning, Nya Ludvika Tidning och Mora Tidning. De nämner inte ens att det rör sig om en pizzeria. Man rapporterar bara om att en inspektör har blivit misshandlad på ett ”näringsställe”. Vidare låter man pizzabagaren berätta om hur han blev misshandlad och utsatt för maktmissbruk från en myndighetsperson. Pizzabagaren berättar även att han inte alls jobbar på den aktuella pizzerian utan bara var där och hjälpte ägaren medan denne tittade till sina barn en timme eller så. Det skulle även kunna vara så att han är anställd utan papper.
Skälet till att pizzabagaren såg rött när han såg Bo-Göran var att han själv ägt en pizzeria som för cirka ett år sedan blev nedstängd på grund av att de vägrade följa kommunens hygienregler.

Nationellt Motstånd har varit i kontakt med en restaurangägare i Ludvika för att fråga denne om Bo-Göran är en hetsig myndighetsmissbrukare. Denne lät meddela följande:
Bo-Göran är en mycket kunnig och rättvis inspektör. Om han noterar något som brister i rutinerna så ger han alltid restaurangen chans att rätta till sina misstag. Han har en bakgrund som kock och är en omtyckt person här i Ludvika.

Pizzabagaren har självklart även polisanmält Bo-Göran för att han slog tillbaka. Kanske får vi anledning att återkomma till fallet.


  • Publicerad:
    2011-03-04 00:00