EKONOMI Flygbolaget SAS står inför en omfattande kris med miljardförluster. Samtidigt minskar svenska staten sitt ägande i flygbolaget och låter hälsa att man får vända sig någon annanstans för pengar.

Under en presskonferens på tisdagen gav näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) besked om att regeringen inte kommer att gå in med nytt kapital i SAS, som just nu lider av miljardförluster.

— Vi har stöttat SAS med åtta miljarder kronor under en begränsad tid. Någonstans måste staten dra en gräns och säga att SAS kan klara sig på intäkterna. Därför tycker vi att det här är rimligt. De får söka kapital på annat sätt och andra ägare, säger näringslivsministern.

I februari presenterade SAS planen ”SAS Forward”, som beskrev hur man tänkte komma till bukt på de stora förlusterna.

— Genom SAS-forward finns ett tillfälle för oss som ansvarsfulla aktieägare att stödja bolaget genom att konvertera skulder till aktiekapital samtidigt som vi inte kommer tillföra mer kapital. Nu är det upp till SAS att leverera på sin plan, säger Thorwaldsson.

Regeringen kommer att lämna in sin nya plan i form av en proposition till riksdagen under tisdagseftermiddagen. Förslaget innebär också att staten minskar sitt ägande i SAS.

— Sedan 2010 har vi det varit uttalat från riksdagen att vi inte ska vara långsiktiga ägare, det har vi levt upp till idag, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Det är framförallt konkurrensen från lågprisflygbolag som angetts som orsak till SAS ekonomiska kris. Men förtroendet hos det delvis statligt ägda flygbolaget rasade efter en uppmärksammad reklamfilm som man publicerade 2020 med budskapet att ”det finns absolut inget skandinaviskt”.