INRIKES Under dagen gick 900 piloter hos SAS ut i strejk efter att företaget inte lyckats komma överens med pilotfacket. Ungefär hälften av alla resor med SAS kommer ställas in, vilket drabbar cirka 30 000 resenärer dagligen.

Trots intensiva förhandlingar och uppskov från pilotfacket gick idag 900 av SAS piloter ut i strejk. Bakgrunden är att SAS vägrat återanställda drygt 500 piloter som varslades under pandemin och istället använt sig av piloter som anställts utan kollektivavtal hos dotterbolag.

Ungefär hälften av alla resor med SAS kommer nu att ställas in och man räknar med att detta kommer att drabba ungefär 30 000 resenärer varje dag.

— Hur får vi in investerare i bolaget om fortsätter så här? Vår dörr är öppen, vi hoppas självklart komma fram till en lösning på detta, men ja, piloterna har bestämt sig för att gå ut i strejk, säger SAS vd Anko van der Werff till Aftonbladet.

SAS är sedan tidigare drabbat av kraftig ekonomisk nedgång och nyligen gav Sveriges regering besked om att man inte gör några nya investeringar i bolaget för att rädda det.

Pilotfacket skyller dock helt på SAS och till Aftonbladet säger Martin Lindgren, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening:

— Vi sträckte oss väldigt långt och har försökt att nå en överenskommelse. Det räcker inte oavsett hur långt vi sträcker oss, säger han och fortsätter:

— Vi skyller detta på SAS. SAS ville ha strejk.

Förhandlingarna mellan SAS och pilotfacket har pågått sedan november. Den 9 juni lämnade pilotfacken in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen har pågått sedan den 13 juni.