STOCKHOLM På måndagen är det stora störningar i lokaltrafiken i Stockholm. Detta med anledning av att lokförare för pendeltågen har gått ut i en oorganiserad strejk.

Under natten till måndagen har lokförare i Stockholm gjort verklighet av sitt hot att gå ut i en tre dagar lång vild strejk. Bakgrunden är att pendeltågens tågvärdar ska ersättas av kameror, vilket lokförarna menar kraftigt försämrar deras säkerhet.

Facket gick tidigt ut på arbetsgivarens sida och uppmanade sina medlemmar att inte strejka. Lokförarna valde dock efter detta att fortsätta planerna strejken utan organisering och har framförallt kommunicerat via Facebook.

Med anledning av detta är det under måndagen kaos inom lokaltrafiken i huvudstaden. På sl.se och i SL-appen kan man läsa:

Protestaktioner kan påverka pendeltågstrafiken under måndagen. Förändringar kan ske med kort varsel. Håll dig uppdaterad inför din resa här på sl.se eller i SL-appen.

— Det kan bli trångt ombord på tunnelbana och bussar i dag. Hittills är det hanterbart och vi försöker hjälpa pendeltågsresenärer med att ta sig till tunnelbanesystemet. Särskilt från Upplands Väsby, Jakobsberg och Södertälje, säger SL:s presschef Andreas Strömberg till Aftonbladet.

— Men det är inte möjligt att ersätta alla. Om man kan välja bort pendeltåg i dag är det bra att göra det. Det kan bli besvärligt.

Strejken ska enligt planerna upphöra den 19 april klockan 23.59.

Skärmbild från SL-appen på måndagen.