SVERIGE 900 piloter hos SAS kommer att gå ut i strejk ifall man inte kommer överens med arbetsgivaren under kvällen. Det skulle leda till att ett stort antal resor ställs in och blir svåra att boka om.

Det ekonomiskt pressade SAS hotas nu av ännu en katastrof. 900 anställda piloter hotar att gå ut i strejk efter midnatt, om inte pilotfacket lyckas komma överens med SAS, skriver Aftonbladet.

Enligs SAS kommer mellan 200-250 flygningar och 20 000-30 000 passagerare att påverkas varje dag, vilket motsvarar ungefär hälften av SAS kunder.

Hans Jørgen Elnæs, oberoende flyganalytiker med många års erfarenhet i branschen, säger till Aftonbladet att det är mycket som står på spel. Så pass mycket att han tror att SAS kommer att vika sig innan midnatt.

— Det vore mycket allvarligt för dem. De måste få igenom sitt sparpaket, SAS forward, och få in nytt kapital. Om SAS förlorar förtroendet på grund av en strejk så vill nog inte kreditgivare avtala med dem, säger han.

Bakgrunden till konflikten är att man inte kunde komma överens i mars när kollektivavtalen löpte ut. Nu hävdar pilotfacket att SAS försöker tvinga de anställda till sämre villkor för att rädda företaget, med anställningar via dotterbolag som erbjuder mindre trygga anställningsformer.

Enligt SAS skulle en strejk komma i ”sämsta tänkbara läge”. Företagets kommunikationsdirektör Karin Nyman säger också att det blir svårt för kunder som missar sina flyg att boka om dem.

— Det kommer att vara väldigt svårt att boka om. Det är högsäsong och ett större tryck på bokningar än vad det har varit på många år. Både vi och andra bolag upplever ett stort tryck.