INRIKES. Region Gotland har röstat nej till Nordiska motståndsrörelsens ansökan om att få hyra mark under Almedalsveckan. Uppdaterad 20:45.

Region Gotlands tekniska nämnd har sagt nej till att låta Nordiska motståndsrörelsen hyra mark under Almedalsveckan i juli.

— Vi vill inte ha hit odemokratiska våldsbejakande organisationer som skrämmer iväg andra organisationer, lyder ordförande Tommy Gardell (S) haltande förklaring.

Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt och lektor vid Uppsala universitet, har tidigare kritiserat kommunens strategi att använda sin vetorätt. Enligt Helmius är det nämligen inte kommunens uppgift att lägga in sitt veto i frågor som rör ordning och säkerhet. Det är i stället en polisiär fråga.

— Det är polisen som ska garantera att det är ordning och säkerhet. Det är alltså polisens ansvar och inte kommunens, säger Helmius som är säker på att en domstol skulle upphäva kommunens beslut.

Nordfront har varit i kontakt med Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg för en kommentar kring det hela.

— Detta var inte precis oväntat då de tidigare sagt att de skulle neka oss att hyra marken, trots att de med detta vet att de bryter mot lagen. Lögnerna de motiverar det med är löjeväckande och har tidigare bemötts av mig i en artikel på Nordfront. Hur som helst kommer givetvis Nordiska motståndsrörelsen att delta på årets Almedalsvecka trots detta besked. Jag är också övertygad om att förbrytarnas beslut kommer att sporra ännu fler av våra sympatisörer och medlemmar att ta sig dit. Almedelasveckan som den såg ut innan 2017 med avkopplat rosévinsdrickande, prostitution och ryggdunkningar folkförrädare emellan, kommer aldrig mer att komma tillbaka.

Källor:
Region Gotland säger nej till nazistiska NMR
Expert: Kommunen kommer inte kunna stoppa NMR


  • Publicerad:
    2018-03-28 20:10