MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Under en pressträff tidigare idag avslöjade Nordiska motståndsrörelsens riksledningen att organisationen har skickat in en ansökan om att delta under årets Almedalsvecka. Region Gotland svarar nu med att de kommer att göra vad de kan för att stoppa organisationens deltagande.

Även i år blir Almedalen en nationalsocialistisk zon – oavsett Region Gotlands vetoförsök.

Det var i samband med en presskonferens på årets upplaga av Nordiska motståndsrörelsens Aktivistdagar som organisationens ledning avslöjade att man skickat in en formell ansökan om att hyra mark under Almedalsveckan i Visby. Förra året blev som bekant en formidabel succé för Motståndsrörelsen, vilket har lett till att Region Gotland aviserat att man kommer försöka göra allt i sin makt att något sådant återupprepas.

Idag har regionen också svarat med ett pressmeddelande där man meddelar hur man tänker gå tillväga.

Tommy Gardell (S) oroas över utsikterna att Motståndsrörelsen återupprepar förra årets Almedalssuccé Foto: Facebook.

– Facit från 2017 är att de störde den allmänna ordningen och utifrån det vill vi pröva om vi kan använda den kommunala vetorätten för att neka dem tillstånd. Ingen kan hindra dem från att vistas på Visbys gator och torg, men vi är fast beslutna att de inte ska få förstöra Almedalsveckan, säger tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S), i pressmeddelandet.

Inte heller riksdagspartierna, som arrangerar politikerveckan, vill se att Nordiska motståndsrörelsen segrar i Almedalen även under valåret. Till helagotland.se säger Eva Ahlin (C) , som är ordförande för Almedalsveckans arrangörsgrupp:

— Vi vill ha en bred representation av olika åsikter. Den här organisationen har dock hot som en bärande strategi och hindrar på så sätt den samhällsdebatt som de påstår att de vill delta i. Till och med i själva ansökan hotar de med vad som kommer att drabba deras motståndare om de skulle lyckas ta makten. I somras var det många som kände sig så hotade av deras närvaro att de inte vågade vara kvar. Som huvudarrangörer vill vi vara väldigt tydliga med att våldsbejakande och antidemokratiska rörelser inte är välkomna att vara en del av Almedalsveckan.

Men enligt Motståndsrörelsens riksledning kommer ett avslag i inte spela någon större roll när det kommer till deltagandet. Under dagens presskonferens meddelade man att organisationen kommer att närvara ändå, men då snarare på ett sätt som är mindre fördelaktigt för etablissemanget.

— Då kommer det att bli värre för politkerpacket själva än om vi bara får vara där och sprida vårt politiska budskap, kommenterade Emil Hagberg under pressträffen.

Se Nordiska motståndsrörelsens presskonferens i efterhand:

Källa:
Regionen om nazistiska NMR:s ansökan


  • Publicerad:
    2018-01-28 16:45