TYSKLAND Under onsdagen slog tysk polis återigen till mot den så kallade Reichsbürger-rörelsen. 19 personer ska ha gripits i den rikstäckande razzian.

I december inleddes en stor operation mot den så kallade Reichsbürger-rörelsen i Tyskland. Rörelsen binder samman personer som kallar sig ”riksmedborgare” och inte erkänner ockupationsmakten kallad Förbundsrepubliken Tyskland. Istället menar rörelsen att Tyskland fortsatt är ett rike, antingen enligt kejsardömet eller Tredje riket, och stämplas därför som ”högerextrem” av förbundsrepublikens representanter.

Tyska myndigheter hävdade i slutet att förra året att en komplott bestående av en äldre adelsman och några pensionerade poliser och militärer planerade att storma tyska myndighetsbyggnader och ta makten med våld.

Under onsdagen genomförde federal polis ytterligare en rikstäckande razzia i samma ärende, skriver DN. Tysk media uppger att 19 personer greps i insatsen, däribland flera tjänstgörande poliser och militärer.

En av riksmedborgarna ville inte låta sig gripas så enkelt och ska ha skjutit ned en av poliserna som slog till mot hans hem i staden Reutlingen, söder om Stuttgart. Polisen ska dock ha klarat sig med lindriga skador, men åklagaren har likväl rubricerat händelsen som försök till mord.

Enligt samma åklagare vill Reichsbürger-rörelsen ”utlösa inbördeskrigsliknande förhållanden i Tyskland med hjälp av våld och åtminstone genom att acceptera offer och på så sätt åstadkomma störtandet av den federala regeringen och den parlamentariska demokratin”.