TYSKLAND En tysk som kallas ”Marcel J.” i media har dömts till tre års fängelse för att han ”rättfärdigat rysk aggression”. Den dömde tysken kallas ”nynazist” i tysk media och drev en pro-rysk Telegramkanal.

I måndags dömdes en tysk som i media kallas ”Marcel J.” till tre års fängelse för att ha ”rättfärdigat rysk aggression” mot Ukraina genom att bland annat driva en pro-rysk Telegramkanal och använda sig av den i Tyskland förbjudna ”Z”-symbolen, som också används av ryska styrkor i Ukraina.

Marcel J., som kallas ”nynazist” och ”antisemit” i tysk media, döms även för att ha haft en olagligt stor kniv. Det hårda fängelsestraffet ska dock delvis bero på en tidigare misshandelsdom där mannen dömdes för att ha angripit en journalist.

Enligt åtalet ska Marcel J. ha argumenterat för Rysslands president Vladimir Putin och den ryske filosofen Alexandr Dugins idéer. Han ska ha fördömt Ukraina som en ”terroriststat” och är enligt åklagaren en anhängare av den så kallade nationalbolsjevismen. På bilder som publicerats i tysk media ses åsiktsbrottslingen också posera med både nationella och sovjetiska symboler.

Tyska Bild gör också en stor sak av att Marcel J. ska vara en ”stor beundrare” av en ”antisemitisk kock” från Turkiet vid namn Attila Hildmann, som är efterlyst i Tyskland sedan 2020. Huruvida detta också är ett brott framgår dock inte.