TYSKLAND Under gårdagens räd mot Reichsbürger-rörelsen greps 25 nationalister som anklagas för att ha planerat en revolution. Nu säger tyska myndigheter att fler gripanden är att vänta.

Det var under en gryningsräd mot över hundra platser under onsdagen som tyska poliser grep 25 personer kopplade till den så kallade Reichsbürger-rörelsen (Riksmedborgarrörelsen). Rörelsen samlar tyska nationalister som vägrar erkänna den tyska förbundsstaten, som påtvingades landet av andra världskrigets segrarmakter, och förespråkar ett återupprättande av det tyska kejsardömet.

De som ser sig som Riksmedborgare hävdar att förbundsrepubliken är illegitim och de erkänner inte på något sätt dess auktoritet.

Enligt anklagelserna ska rörelsen ha haft långtgående planer på att skapa ett ”inbördesliknande tillstånd” i Tyskland genom att angripa landets infrastruktur. Man ska också ha samlat på sig vapen med syfte att storma och ta kontroll över det tyska parlamentet Förbundsdagen. Där skulle man också gripa tyska politiker och ställa dem inför rätta, enligt tyska myndigheter.

Den tyska tidningen Deutsche Welle beskriver det som ”en konkret plan att störta den tyska staten med våld och tillsätta en ny regering”.

Adelsman, soldater och politiker bland de gripna

Bland de gripna fanns bland annat rörelsens ledare prins Heinrich XIII Reuss. Hans ätt var en gång furstar i den nuvarande delstaten Thüringen och tanken var att han skulle bli Tysklands nya ledare. Det är dock oklart om han själv haft några anspråk på den tänkta kejsartronen, då hans ätt inte är kejserlig.

Dessutom ska flera militärer finnas bland de gripna, några med bakgrund i specialstyrkan Kommando Spezialkräfte (KSK). Även en tidigare politiker från Alternativ för Tyskland (AfD) ska ha gripits under räden.

En av de gripna ska ha varit en rysk medborgare som enligt tyska myndigheter haft som uppgift att knyta band med Ryska federationen och därmed få hjälp av en stormakt att etablera ett nytt tyskt rike. Det finns dock inget som tyder på att detta har lyckats.

Ett gripande ska ha skett i Österrike och ytterligare ett i Italien. Enligt tyska myndigheter finns dessutom ytterligare 27 misstänkta i ärendet och man låter hälsa att fler gripanden är att vänta.

I en kommentar säger Tysklands inrikesminister Nancy Faeser att fallet visar vilket hot Riksmedborgarrörelsen utgör mot den tyska förbundsstaten.

— Utredningen ger en inblick i avgrunden av ett terroristhot från Riksmedborgarrörelsen. Vi vet hur vi ska försvara oss själva med all vår makt mot demokratins fiender.

Tyska myndigheter gör också kopplingar till den amerikanska QAnon-rörelsen och stormningen av Kapitolium i januari 2021. Dels menar man att Riksmedborgarrörelsen precis som QAnon tror på ”konspirationsteorin” om en djup stat som styr över Tyskland och dels då man påstår att de misstänkta haft planer på att storma Förbundsdagen på ett ”liknande sätt” som Kapitolium stormades.