MEDIA. Kista Galleria tvingades ta bort en reklamfilm efter att en invandrare på SVT kritiserat filmen.

Sandy Kalleny. Foto: Twitter.

Sandy Kalleny. Foto: Twitter.

Kista Galleria publicerade med anledning av julen en reklamfilm med titeln ”Såå mycket jul”. Rasmedvetna och kulturimperialistiska invandrare började hetsa mot filmen då de tyckte att det var för många vita människor i filmen och inga rasfrämlingar kunde identifieras i den.

Sandy Kalleny, en icke-vit kvinnlig journalist på SVT, skrev en artikel om hetsen som reklamfilmen utsattes för. Hon skrev bland annat följande:

För drygt en vecka sedan släppte Kista Galleria sin nya julreklamfilm ”Såå mycket jul”. I filmen syns människor i alla åldrar som julhandlar, och filmen har rört upp känslor. Kritiken lyder att de som medverkar i filmen inte är representativa för de som både handlar och äger butikerna i gallerian. Kritikerna menar att filmen [sic!] rasistisk, snedvriden och etniskt rensad på mångfald.

Kort efter att artikeln på SVT publicerats kände sig Kista Galleria tvingade att ta ner filmen från sitt Youtube-konto. De ber också om ursäkt i ett mejl till Kalleny:

Vi beklagar att filmen Såå mycket jul uppfattas negativt av många och vi tar till oss av kritiken och stoppar filmen. Vi är stolta över mångfalden i Kista vilket också syns i våra övriga filmer och kommunikation.

Källa:
Kista Gallerias reklamfilm anklagas för rasism


  • Publicerad:
    2015-12-19 17:35