POLITIK. Sverigedemokraten Mikael Strandman har lämnat in en motion med förslaget om att journalister som anställs inom Sveriges radio och Sveriges television ska uppge sina politiska åsikter. Detta då han anser att de inte är objektiva i sina rapporteringar.

Mikael Strandman, som är partiordförande för Sverigedemokraterna i Norrtälje, har föreslagit i en motion till Sverigedemokraternas landsdagar som äger rum i november att journalister som anställs inom Sveriges radio och Sveriges television ska uppge sina politiska åsikter.

Strandman vill se ett kvoteringssystem där anställda på SR och SVT i sina politiska åsikter ska spegla befolkningen i stort, ungefär som till exempel nämndemannasystemet fungerar idag.

— I dag är Sveriges Radio och SVT helt i händerna på en viss grupp. De ger en ensidig rapportering där vi inom SD inte får komma till tals. Public service är inte oberoende, ska han ha sagt.

Strandman ska också ha sagt att det kan röra sig om åsiktsregistrering men att det likväl är nödvändigt.

— Det måste till en motvikt. I dag pågår en mobbning gentemot Sverigedemokraterna, säger han.

När information nått Strandman om att motionen kan innebära att den bryter mot grundlagen kommer han att modifiera förslaget.

— Idealet är fortfarande ett system likt det vi har med nämndemän, men jag kommer i så fall att förändra förslaget så att de inte utåt sett kommer att behöva uppge sin politiska hemvist, säger han.

Källa:
SD-topp: registrera journalisters åsikter


  • Publicerad:
    2015-09-23 20:20