KULTURREVOLUTIONEN. En restaurang med historisk profil i staden Lubbock, Texas har hamnat i blåsväder, då vissa tolkat en skylt med texten Coon Chicken Inn placerad i munnen på en svart man – som ”rasistisk”.

Restaurangen Cook’s Garage i storstaden Lubbock, Texas, USA, har en skylt med texten Coon Chicken Inn placerad mellan tandraderna på en svart man.

Såväl inuti restaurangen som utanför den finns en rad tavlor och skyltar med motiv från USA:s förflutna uppsatta – i en slags utställning över Americana [samlingsbegrepp för kulturella skapelser i USA:s historia].

Kritik, som går ut på att ovan nämnda skylt förmedlar ett ”rasistiskt budskap”, har framförts på sociala medier, bland annat på Facebook – och har växt till något av en storm.

Detta har föranlett restaurangens ägare att idag torsdag posta ett inlägg på Facebook, där man förklarar att skylten inte är menad att förolämpa någon.

Vi har inte satt upp den här skylten med syftet att vara nedvärderande, rasistiska eller för att förolämpa någon. Det här är en del av Americana historia…precis som allt annat i vår samlingar och byggnader.

”Aunt Jemina”, ”mammies” och flera andra svarta samlarobjekt är hett eftertraktade – precis som Americanaobjekt med vita karaktärer.

”The Coon Chicken Inn” var namnet på en faktisk restaurang som startades på 20-talet. Vi vill återigen betona att vi inte avser att förolämpa någon, utan bara försöker bevara en del av historien som bör påminna oss alla om det vansinniga i rasliga fördomar.

Vissa uppretade Facebookanvändare har emellertid reagerat negativt på restaurangens inlägg:

En skriver:

Kanske denna del av Americana historia är totalt skit och borde inte kommas ihåg?

En annan skriver:

Historien finns där för att vi ska undervisa och lära oss genom att inte fortsätta återskapa hatet och inte hålla det vid liv.

Den omtalade bilden som används i skylten samt även restaurangkedjan Coon Chicken Inn har tidigare varit föremål för kritik och diskussioner – inte minst i den ”woka” delstaten Oregon.


  • Publicerad:
    2020-10-22 21:15