INRIKES. Nyhetstidningen Nya Tider fick efter att ha klandrats av den ideella föreningen Medieetikens förvaltningsorgan, MEFO, en faktura från föreningen som enligt polisen kan vara en bluffaktura. Ordförande för MEFO är Robert Aschberg.

Den kontroversielle medieprofilen Robert Aschberg är ordförande för föreningen som anklagas för bluffakturan. Skärmbild: Youtube.

Den kontroversielle medieprofilen Robert Aschberg, sonson till den judiske bankiren Olof ”Röde bankiren” Aschberg, figurerar nu i en affär med en eventuell bluffaktura.

Föreningen Medieetikens förvaltningsorgan, MEFO – där Aschberg är ordförande – skickade en faktura, som enligt polisen kan vara en bluffaktura, till nyhetstidningen Nya tider.

Det var efter att Nya Tider publicerat en artikel som klandrades av Mediernas etiknämnd (som tagit över efter Pressens opinionsnämnd) som en faktura därefter landade hos tidningen.

Bakom Mediernas etiknämnd står den ideella föreningen Medieetikens förvaltningsorgan, som alltså leds av Robert Aschberg.

I mejlet med fakturan försökte man ge sken av att Nya tider var tvungna att betala en ”administrativ avgift” om 13 000 kronor efter att ha ”fällts mot god publicistisk sed” av nämnden.

Nya Tiders chefredaktör och ansvarige utgivare Vávra Suk klargjorde i ett svar att tidningen inte beställt något utan att han ville få en bekräftelse på att fakturan skickats av misstag och att den var makulerad. Istället framhävdade Mediernas etiknämnd, varvid Suk meddelade att han skulle göra en polisanmälan för bedrägeri om inte bluffakturan omgående drogs tillbaka.

Först då gav sig Mediernas etiknämnd och makulerade fakturan.

Suk ställer den retoriska frågan om hur många andra som den ideella föreningen försökt bluffa med falska fakturor.

Polisen: Kan vara bluffaktura

Martin Fälling, förundersökningsledare på polisen i Stockholm och chef för Stockholmspolisens bedrägerirotel, vill inte uttala sig om enskilda fall men kommenterade att det rent generellt är bedrägeri att skicka bluffakturor.

— Rent generellt sett: Om du skickar ut en faktura som du inte har underlag för, och det inte finns någon tjänst som den ligger till grund för, så skulle vi nog betrakta det som en bluffaktura, säger han.

För att fälla en gärningsman måste man dock kunna bevisa att det funnits ett uppsåt att agera vilseledande:

— I slutändan så ska polis och åklagare kunna bevisa att det fanns ett motiv för att lura, ett vilseledande. Det finns med som rekvisit i gärningen.

Källor:
Aschberg skickar bluffaktura till Nya Tider
Aschberg anklagas för bluffakturor – polisen: ”Det är bedrägeri”


  • Publicerad:
    2020-05-14 11:00