MOTSTÅNDSRÖRELSEN. I samband med gatukonstnären Dan Parks hovrättsförhandling i Malmö fick aktivister i Näste 3 tillfälle att jaga en grupp träskrödingar på flykt.


Mobilfilm från rödingjakten.

Tisdagen den 2 april begav sig aktivister och medlemmar från Näste 3 till Malmö hovrätt i syfte att stötta den folkkäre gatukonstnären Dan Park som åtalats för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp. Nationalsocialisterna befann sig på plats från start 09:00 på förmiddagen till klockan 12:00 då nämndemännen tyckte att det var dags att ta lunch.

Aktivisterna tog sig ut från hovrätten och planerade att ta sig till sina fordon för att sedermera äta lunch. Man fick dock syn på tre träskrödingar som samtliga var maskerade. Maskeringen avslöjade dem. Dessa avarter satt på en bänk i en park en kort bit från domstolen. I vilket syfte vet man inte, man skulle kunna tro att de planerade för en attack på motståndsmännen men då dessa började traska mot rödingarna som genast reste sig och raskt började gå därifrån antog man i efterhand att dessa inte planerade en attack utan möjligtvis bara fotografera.

En av nationalsocialisterna tog upp sin mobilkamera för att dokumentera deras fega flykt. En av rödingarna, en rasfrämling, hade ett tillhygge i form av en planka med spik på. Trots beväpningen vågade de inte vända om och attackera motståndsmännen. Efter ett tag gjordes en rusning mot rödingarna men då tog sig polis snabbt till platsen och arresterade våldsamt motståndsmännen. Tre av dessa är nu misstänkta för olaga hot och försök till misshandel. Dessutom har man anklagats för att ha burit den spikade plankan trots att det var den ena rödingen som var beväpnad med den, vilket även framgår i filmen.

Till en början sa dock polis och plitar i Malmö Rättscentrum att man arresterade motståndsmännen i förebyggande syfte för att inte begå brott. Det är således i efterhand som man blivit misstänkta.


  • Publicerad:
    2019-04-02 22:50