NORDIRLAND Oroligheterna i Nordirland fortsätter bara timmar innan USA:s president Joe Bidens planerade besök i landet. På en kyrkogård i Londonderry har man nu hittat fyra rörbomber som man misstänker skulle användas av militanta republikaner.

På påskdagen anfölls poliser med bensinbomber och andra projektiler i samband med en republikansk marsch i nordirländska Londonderry. Oroligheterna har sedan dess fortsatt och bara timmar innan USA:s president Joe Biden ska landa i Nordirland har man upptäckt en gömma med rörbomber, rapporterar Sky News.

Rörbomberna hittades på en kyrkogård i Londonderry, på samma plats där man också hittat uppbrända kläder som ska ha använts av personerna som anföll poliser på påskdagen.

Antiterrorpolisen har inlett en utredning och beskriver händelsen som både ”olycksbådande och oroande”.

Tidigare underrättelserapporter hävdar att den republikanska separatiströrelsen Nya IRA har planerat ett attentat för att överskugga Bidens besök. En källa inom Nordirlands polis har uppgett för brittisk media att Nya IRA:s ledare Thomas Mellon har krävt att Bidens statsbesök bemöts med något ”spektakulärt”.

Irländsk polis har sedan tidigare uppgett att man lyckats förhindra ett bombdåd, men Biden ska ha med sig en särskild bepansrad limousin som ska eskorteras av ytterligare 40 fordon samt 300 tungt beväpnade Secret Service-agenter till Nordirland för att skydda sig mot eventuella attentat.