RYSSLAND. Den ryske landsförrädaren Yury Eshchenko döms till tretton års fängelse efter att ha tagits på bar gärning när han försökte överlämna hemlig information om den ryska Nordflottan till CIA.

Den ryske landsförrädaren Yury Eshchenko. Foto: FSB/TASS.

Den ryske militärentrepenören Yury Eshchenko dömdes nyligen av en rysk domstol för högförräderi, rapporterar RT. Eshchenko arbetade för ett företag som servar radioelektroniska system åt ryska krigsfartyg och har enligt domen noggrant kopierat hemligstämplade dokument om vapensystem hos den ryska Nordflottan, som patrullerar Kolahalvön och den arktiska kusten, mellan 2015 och 2017.

Det var när han i början av 2019 etablerade kontakt med den amerikanska spionorganisationen CIA som han slutligen greps av den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Landsförrädaren Eshchenko dömdes till tretton års fängelse, som han kommer att avtjäna på en högsäkerhetsanstalt.

Enligt RT är Eshchenko inte den första rysk som dömts för landsförräderi under 2020. Tidigare i år dömdes militärhistorikern och reservofficeren Andrey Zhukov till tolv och ett halvt års fängelse efter att ha spridit hemlig information om Ryska federationens militär på internet.

I juli skedde det kontroversiella gripandet av journalisten Ivan Safronov, med anklagelser om att ha överlämnat ryska statshemligheter till Tjeckien. Safronovs far, med samma namn, var också journalist och skrev om militära spörsmål i tidningen Kommersant. Han dog 2007 efter att ha fallit från en balkong på femte våningen i de flerfamiljshus han bodde i, trots att hans egen lägenhet var på tredje våningen. Samma år avskrev en rysk åklagare det kontroversiella dödsfallet som självmord.


  • Publicerad:
    2020-11-20 21:50