RYSSLAND I Ryssland ska ett abortförbud nu vara på gång efter påtryckningar från den rysk-ortodoxa kyrkan. Kyrkan har länge varit emot ett totalt abortförbud.

Ett abortförbud är nu på gång i Ryssland efter påtryckningar från rysk-ortodoxa kyrkan. Rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud, patriarken Kirill ska häromdagen ha bett den ryska duman om att förbjuda aborter på privata kliniker i Ryssland. Enligt BBC ska arbetet med detta förbud ha satt igång redan dagen efter.

Rysk-ortodoxa kyrkan har länge varit mot aborter. Under 2021 uppmanade Kirill gravida att föda barnet, även om de funderade på abort.

— Döda inte barnet, föd det och ge det till kyrkan, sade han då.

Den rysk-ortodoxa kyrkan stödjer även kriget i Ukraina. Kyrkan har tidigare uppmanat kvinnor i Ryssland att föda fler barn för att det då inte skulle vara lika jobbigt att skicka iväg vuxna barn till fronten.

Ryssland har ett ett lågt antal födslar med cirka 1,5 födda barn per kvinna. Under de första nio månaderna av 2023 föddes det ungefär 31 000 färre barn än under samma period föregående år.

Natalja Moskvitina driver organisationen Kvinnor för livet och arbetar tillsammans med rysk-ortodoxa kyrkan för att få igenom ett förbud. Hon menar att kriget mot Ukraina som började i Donbas 2014 orsakades på grund av att det var en hög abortnivå i Donetsk och Luhansk.

Varje vecka hålls det antiabortgudstjänster i rysk-ortodoxa kyrkan.

— Många undrar varför Gud inte ger oss några stora befälhavare, som prins Aleksandr Nevskij, Dmitrij Donskoj eller Aleksandr Suvorov? Varför vi inte har några stora vetenskapsmän och poeter? Gud skapar dem – men det är inte alla som låter dem födas, sade prästen Fjodor Romanenko under en av dessa gudstjänster.