UTRIKES. Två ryska flygplan har landat i Venezuela med soldater och 35 ton ”material”.

Under gårdagen uppgav venezolanska tjänstemän att två ryska flygplan i lördags landat i det av USA hårt ansatta Venezuela. Det uppgavs tidigt att det handlade om ett hundratal ryska soldater samt ”material” med en vikt av 35 ton.

Alldeles nyligt erkände Ryssland via sin utrikespolitiska talesperson Maria Zakharova att ryktena stämmer. I enlighet med ett militärtekniskt avtal länderna emellan från 2001 utvecklas relationen ”i enlighet med Venezuelas konstitution och med full respekt för landets lagar”. Enligt Zakharova behöver inflygningen av ryska militärer heller inte godkännas av den USA-stödda och oppositionsledda Nationalförsamlingen som leds av kuppmakaren Juan Guaidó.

USA:s ställföreträdande försvarsminister Patrick Shanahan har för bara några minuter sedan uppgivit att USA – till skillnad från vad flertalet tidigare uttalanden från bland annat presidenten Donald Trump själv gjort gällande – inte är villiga att krossa den antiamerikanska socialistregeringen med militär makt.

Tidigare har en rysk militär intervention varit fundamental för att stoppa det USA-stödda kuppförsöket mot det antisionistiska Syrien.

Källor:
Venezuela confirms landing of Russian planes in country
Russian specialists are in Venezuela based on existing military cooperation treaty– Foreign Ministry
US Does Not Intend to Solve Venezuelan Crisis Militarily – Shanahan


  • Publicerad:
    2019-03-26 18:05