ANTISIONISM När Socialdemokraterna likt tidigare sina partikamrater i Tyskland och Belgien på EU-nämndens möte i fredags begärde att frågan tas upp på unionens utrikesministermöte på måndagen fick man kalla handen av regeringen.

När till och med den västliga sionismens högborg USA inför ett visumstopp judiska ockupanter på Västbanken misstänkta för våldsbrott, börjar lydstaterna Tyskland och Belgien ligga på för att EU ska följa stormaktens exempel. I detta läge kräver Socialdemokraterna att Sveriges regering verkar för att EU lagstiftar om ett inreseförbud i unionen för ”extrema och våldsbenägna bosättare”. I likhet med de tyska Socialdemokraterna kräver S nu att frågan behandlas på unionens utrikesministermöte på måndag.

Partiets utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson kommenterar till TT:

— USA är precis som vi extremt oroade över utvecklingen på Västbanken. Bara sedan den 7 oktober har omkring 200 palestinier dödats, och ännu fler har fördrivits och trakasserats.

De flesta av dessa omkomna dödades antingen under ett ingripande av den israeliska armén Israeli Defence Force (IDF) eller också vid en demonstration.

FN uppger att ett tiotal palestinier dödats av judiska ockupanter sedan al- Aqsastormens utbrott den 7 oktober. Nordfront har dock tidigare rapporterat om hur IDF-soldater och ockupanter samverkat vid angrepp mot palestinier på ett sådant sätt att det blir omöjligt att avgöra vem som avlossar det dödande skottet, kastar den dödande stenen eller tilldelar det dödande knivhugget. Sammanlagt har fler än 450 palestinier dödats på Västbanken under 2023.

— Det är extremt viktigt att Israel tar kontroll över de våldsamma och extrema bosättarna. Men man har tvärtom gett många av bosättarna vapen och det finns tecken på att de får härja fritt, fortsätter Johansson.

Inget gehör från regeringen

Inom S upplever man inte att det aktuella initiativet om ett inreseförbud för våldsamma israeliska bosättare föll i god jord när man ventilerade det på mötet för riksdagens EU-nämnd i fredags. Regeringen ska vid tillfället har hänvisat till den visumfrihet som gäller mellan Schengenländerna och Israel.