DJUR & NATUR I centrala Indonesien har en avliden kvinna hittats i magen på en orm som svalt henne med hull och hår. Detta är det femte dokumenterade fallet av mänskligt dödsfall genom ormslukning i landet sedan 2017.

Maken till 45-åriga Farida gjorde på fredagen tillsammans med några andra invånare i byn Kalempang i Indonesiens sydliga södra Sulawesi-provins en makaber upptäckt. I den uppsvullna magen på en lång pytonorm återfann de mannens fru tillika modern till hans fyra barn. Fyrabarnsmamman hade anmälts som saknad på torsdagskvällen med anledning av sin sin uteblivna hemkomst efter några ärenden på eftermiddagen samma dag. Tidigt nästa morgon påbörjades en sökinsats, förklarar byns chef Suardi Rosi till AFP.

När Faridas make redan på ett tidigt stadium av insatsen hittade vissa av sin frus ägodelar i en skogsdunge, framträdde för hans inre en gärningsmannaprofil av en ringlande varelse med stor aptit och låg grad av empati. När några i skallgångskedjan sedan kort därefter stötte på en stormagad pytonorm, uppenbarligen slö och däst efter en omfattande måltid, riktades därför misstankar mot denna, och byledningen gav klartecken för uppsprättning.

Det första som framträdde vid dissektionen var Faridas synbarligen välbevarade huvud som visade sig sammanhänga med hennes fullt påklädda övriga kropp.

En grafisk video publicerad av TMZ visar hur ormen skärs upp i ett skogsområde, medan stillbilder publicerade av Daily Mail verkar visa hur kvinnans kropp bärs bort i en filt förbi bybor i chock.

Högtidsmat

Denna typ av pytonormar griper blixtsnabbt tag i sitt byte med dussintals skarpa böjda tänder och klämmer sedan ihjäl det innan de sväljer det helt, varpå effektiva enzymer tar vid och sköter merparten av matsmältningsjobbet. Ormarten är utbredd i Indonesien och andra delar av Sydostasien och är känd för att inta apor, grisar och andra däggdjur. Människor kan dock inte räknas som dess vardagsmat utan snarare som finmat vid förmodat högtidliga tillfällen. Fem liknande fall av ormslukning av människa har inträffat i landet sedan 2017.