INRIKES. Enligt ett nytt förslag från polisens HR-avdelning ska fyskraven för att komma in på polisutbildningen slopas. Istället vill man att de som misslyckas med intagningsprovet ska få möjlighet att genomföra provet senare under utbildningen.

Av 1695 sökande misslyckades totalt 305 personer med de fystester man måste klara för att komma in på polisutbildningen.

På grund av brist på poliser presenterar nu polisens HR-avdelning ett förslag om att fyskravet för att komma in på polisutbildningen ska slopas. Istället ska de studenter som misslyckas med provet få möjlighet att träna upp sig under utbildningstiden och genomföra provet innan de får ut sin examen.

— Vi ser inte det här som en sänkning av kraven. Man behöver fortfarande klara fyskraven för att examineras, säger Stefan Wehlin som är gruppchef på HR-avdelningen och ansvarig för arbetet att attrahera till polisutbildningen.

Stefan Wehlin anser dock att förslaget kan leda till ökade kostnader:

— Om vi bekostar en utbildningsplats för någon som inte blir kvar på grund av att de inte lyckas träna upp sig är det så klart ett problem. Vi måste titta på detta noga – är det resurseffektiv ur ett ekonomiskt perspektiv?

Källa:
Förslag: Sänkta fyskrav ska få in fler på polisutbildningen


  • Publicerad:
    2017-11-26 15:35