POLITIK. Den tidigare riksdagsmannen Erik Almqvist kritiserade idag polisens agerande efter att Nordfront publicerat en ny film från förra helgens demonstration i Göteborg. Demonstrationen attackerades och upplöstes av polisen trots att den inte stört ordningen på det sätt som krävs för att en demonstration lagligt ska kunna upplösas.

Efter att Nordfront tidigare idag publicerade nytt filmmaterial som visar hur polisen attackerade Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg förra helgen har ännu fler slutit upp i kritiken mot polisens agerande. Redan förra helgen kritiserades polisen av en skribent på Expressen som ansåg att poliskåren nu vikt sig för det drev som uppstod på sociala medier efter att Motståndsrörelsen tidigare i höstas genomförde en första oannonserad demonstration i Göteborg.

En som kritiserar polisen idag är den tidigare riksdagsledamoten och sverigedemokraten Erik Almqvist. Almqvist skriver i ett inlägg på Facebook först att han inte brukar länka saker från Motståndsrörelsen eftersom han inte sympatiserar med ”nazismen”. Därefter länkar han den nya filmen och skriver bland annat följande:

Men denna händelse ter sig så principiellt viktig, utifrån aktuell kontext med en bred enighet i riksdagen om selektiva förbud av oppositionsgrupper, att det inte längre handlar om ett gäng nazister.

Detta handlar om några av de mest grundläggande fri- och rättigheterna i en demokrati. Av videon att döma kan det idag ifrågasättas om Sverige är en fullvärdig demokrati, när den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten tycks vara satt ur spel.

Eftersom Sverige saknar konstitutionsdomstol, och riksdagen är rörande överens om att förbjuda NMR ändå, så är sannolikheten stor att detta är början på en ny och mer totalitär era.

Idag handlar det om några hundra nazister, men när väl dörren är öppen så kan lätt de demokratiska friheterna inskränkas för andra grupper i samhället. Detta sker ju helt utanför lagen och utifrån maktens godtyckliga bedömningar.

Kombinera detta med riksdagens rörande enighet om att staten ska driva egna medier och även selektivt fördela pengar till utvalda privata medier, genom en ”presstödsnämnd” beståendes av politiker. Lägg också till domstolar där majoriteten som fäller domarna är partipolitiskt tillsatta och det är inte direkt någon bild av ett fritt samhälle och rättsstat med starka och självständiga medborgare som målas upp…

Redan förra veckan kunde Nordfront avslöja hur polisens presstalesperson ljög när denne påstod att demonstrationen inte avbröts av polisen och att demonstranterna erbjöds en alternativ marschväg. Detta trots att man i en film som Nordfront släppte kunde höra polisbefälet som skötte dialogen säga att demonstrationen inte fick gå någonstans och svarade ”jajjemän” på frågan om han därmed avbröt demonstrationen. Tilläggas bör att i juridisk mening är det sedan tidigare fastställt att om polisen tvingar en rörlig demonstration att stå still är det att betrakta som att polisen avbryter demonstrationen, vilket polisbefälet till en början inte verkade förstå på grund av okunskap.

LÄS ÄVEN: Polisen ljuger om gårdagens demonstration

En annan som kritiserat Göteborgspolisen är Motgifts Dan Eriksson som igår twittrade följande efter att ha sett Nordfront TV:s livestream från Göteborg:

Även Red Ice har under veckan gjort ett inslag om polisskandalen i Göteborg och jämförde då hur polisen kraftsamlade för att stoppa en fredlig demonstration med hur polisen hanterar invandrarkravaller i förorter där sten kastas på poliser och bilar eldas upp.

Bland de mer aggressiva poliserna under polisattacken i Göteborg fanns den här maskerade polismannen och han, precis som övriga kollegor, vägrade att identifiera sig.

I samband med att den senaste filmen släpptes avslöjade också Nordfront att en av aktivisterna, som en ovanligt sadistisk polis slog upprepade gånger med en batong, fått en fraktur i sin underarm. Aktivisten kommer enligt läkare behöva ha armen gipsad i uppåt sex veckor.


  • Publicerad:
    2017-11-19 18:10