1984. Polisen brukade uppseendeväckande mycket övervåld när de tidigare idag försökte att stoppa en politisk manifestation i Göteborg. Nu får Göteborgspolisen oväntad kritik av en Bonnierkrönikör som anklagar dem för att ge vika för ”twitterkritik”.

Skärmbild från Nordfront TV:s livesändning under dagen, där man kan se Göteborgspolisen attackera demonstrationsdeltagare.

Under dagen genomförde Nordiska motståndsrörelsen en demonstration i centrala Göteborg. Med tanke på att Göteborgspolisen tidigare utnyttjade ett demonstrationstillstånd till att kraftsamla och stoppa en demonstration, så valde organisationen den här gången att inte i förväg meddela polisen sina planer.

Polisen valde dock att våldsamt gå till angrepp mot demonstrationsdeltagarna. Flertalet av polismännen var maskerade när de gick till angrepp med batonger och pepparspray och det finns även uppgifter att de slagit ner personer bakifrån.

Tilltaget kritiseras nu hårt av Bonnierkrönikören Csaba Perlenberg, som menar att polisens agerande tyder på att man viker sig för hets på sociala medier.

Perlenberg jämför situationen med när Motståndsrörelsen demonstrerade oannonserat genom centrala Göteborg, två helger innan den tillståndsgivna demonstrationen som hölls den 30 september i staden. Den gången tillät polisen Motståndsrörelsen att genomföra den politiska manifestationen, i enlighet med vad grundlagen föreskriver.

Att polisen inte ”stoppade” Motståndsrörelsen då väckte kritik från diverse yttrandefrihetsmotståndare. En av dessa var bilderbergaren och Centerledaren Annie Lööf, som via Twitter meddelade att hon fann det ”obegripligt” att politisk opposition tilläts demonstrera i Sverige.

Perlenberg menar att polisens agerande under lördagen påminner så pass om de önskemål som framfördes av diverse yttrandefrihetsmotståndare på sociala medier, att det verkar som att man låter sig styras av ”twitterkritik”:

Uppenbarligen har polisens underrättelsearbete skärpts och fungerat bättre denna gång. Men i sakfrågan har ingenting ändrats. Om polisen har tagit intryck av kritiken mot deras tidigare frånvaro av ingripande är det allvarligt. Polisens bedömningar och lagtolkningar ska inte påverkas av twitterkritik.

Expressenmedarbetaren tycks dock inte i sin text anmärka på det brutala övervåld som polisen använde för ändamålet, vilket dock har dokumenterats av Nordfront.

Demonstrationsdeltagarna efterlyser nu också identiteten på några av de poliser som deltog i försöket att stoppa den grundlagsskyddade demonstrationen, så att dessa ska kunna anmälas för sitt kriminella agerande.


  • Publicerad:
    2017-11-11 16:15