FINLAND. Regeringskrisen i Finland ser inte ut att ha blivit långvarig. Redan under tisdagen meddelade landets statsminister att krisen är över. Samtidigt framkommer det att Sannfinländarna splittras i två grupper.

Sannfinländarnas nye partiledare Jussi Halla-aho och avgående partiledare samt utrikesminister Timo Soini har bildat två nya falanger inom partiet.

Efter att Jussi Halla-aho på lördagen valdes till Sannfinländarnas nya partiledare såg det ett tag ut att bli regeringskris i Finland, då Centern och Samlingspartiet lät förstå att man inte kommer att samarbeta med ett Sannfinländarna lett av Halla-aho.

Men redan under tisdagen verkar det åtminstone för tillfället ha löst sig. Finlands statsminister Juha Sipilä meddelade att regeringskrisen är över och under dagen har det rapporterats om att Sannfinländarna splittras i två grupper. Den före detta partiledaren tillika utrikesminister Timo Soini har bildat en ny grupp i riksdagen, som går under namnet Nytt alternativ (Uusi vaihtoehto).

Drygt hälften av Sannfinländarnas riksdagsledamöter samt alla ministrar följer med Soini. Halla-aho har dock meddelat att såväl Soini som de som följt med honom till den nya gruppen nu betraktas som utträdda ur partiet. Det bekräftas av partisekreteraren Riikka Slunga-Poutsalo:

— Som Halla-aho sade så kan avhoppet de facto betraktas som att man gått ur partiet.

Halla-aho påminde om att det i Sannfinländarnas regler står att partiet endast får ha en riksdagsgrupp.

Den nya gruppen Nytt alternativ kommer att fortsätta regera ihop med Sipiläs Center och Samlingspartiet. Till Nytt alternativs ordförande har valts sionisten Simon Elo.

— Vi kommer säkert att ses som förrädare. Men i dag är vi inte politiker utan ute i fosterlandets ärenden, säger Simon Elo till svenska Yle och fortsätter:

— Det handlar inte om att Jussi Halla-aho har valts till ordförande utan om de krafter som kapat partiet. Min uppgift är att kämpa för de saker som jag valdes för, inte att oroa mig för min egen karriär.

Källor:
Perussuomalaiset katsoo eduskuntaryhmästä poistuneiden soinilaisten eronneen puolueesta
Bryter sig ur Sannfinländarna – för att rädda regeringen
Nämä 21 loikkaria pettivät yhteensä 163 546 äänestäjää!


  • Publicerad:
    2017-06-13 23:37