Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Finland: Regeringskrisen ett faktum

Av Redaktionen, 2017-06-12
redaktionen@nordfront.se

FINLAND. Efter Sannfinländarnas nya val av partiledare, som inte föll partiets regeringskollegor i Samlingspartiet och Centern i smaken, är nu regeringskrisen ett faktum. Statsminister Juha Sipilä har nu aviserat att han kommer att be presidenten att upplösa regeringen.

Tidigare i veckan valde det finska regeringspartiet Sannfinländarna Jussi Halla-Aho till ny partiledare, efter att den tidigare partiledaren och tillika utrikesministern Timo Soini tidigare i år meddelade sin avgång.

Valet föll inte i god jord hos Samlingspartiet och Centern, som är de andra koalitionspartierna i den finska regeringen, vilket bland annat fick som följd att flera ledande företrädare för regeringen uttryckte att de inte längre kunde regera tillsammans med Sannfinländarna. Samtidigt meddelade Hallo-Aho att han inte tänker delta i regeringsarbetet och att han kommer att sitta kvar i EU-parlamentet mandatperioden ut.

Orsaken till att Samlingspartiet och Centern ogillar Sannfinländarnas nye partiledare sägs vara att han är mer invandrings- och islamkritisk än sin föregångare. Dessutom är han tidigare dömd till motsvarigheten till ”hets mot folkgrupp” samt brott mot religionsfriheten efter att han under 2008 bland annat ska ha skrivit på sin blogg att ”islam är en religion som godkänner pedofili”, samt frågat sig ifall somalier har en genetisk avvikelse som leder till en större tendens att stjäla.

Trots påtryckningar har Halla-Aho inte heller velat backa från sina illegala åsikter.

Trots påtryckningar har Sannfinländarnas nyvalde partiledare Jussi Halla-Aho inte velat backa från de uttalanden han tidigare dömts för.

Att Halla-Aho är en känd anhängare av Nato, Israel och antifascism har uppenbarligen inte räckt för Samlingspartiet och Centern i det här fallet, som tillsammans med Sannfinländarna under den senaste mandatperioden har sett till att Finland har tagit emot fler rasfrämlingar i form av så kallade flyktingar än någonsin.

Sannfinländarna var också det parti som först förde på tal ett förbud av Nordiska motståndsrörelsen i landet och har efter regeringsbildandet lyckats tappa fler än hälften av sina väljare – många missnöjda över hur partiet uppenbarligen svikit i invandringsfrågan.

Regeringskrisen ett faktum
Sedan valet av Hallo-Aho har stämningen inom den finska regeringen blivit allt sämre. Samtidigt har Hallo-Aho gjort sitt bästa för att bedyra att partiet inte kommer att förändras radikalt, samt att man borde kunna fortsätta att regera tillsammans.

— Det skulle vara beklagligt om regeringen faller på personfrågor eftersom regeringen inlett viktiga reformer, som varit smärtsamma även för våra väljare. De reformerna borde nu slutföras, sade Jussi Halla-aho under söndagskvällen.

Under måndagsmorgonen träffade Halla-Aho statsministern Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (SP) för att försöka utröna ifall det är möjligt att fortsätta regeringssamarbetet.

Vid lunchtid ska Halla-Aho ha lämnat mötet, dock utan att ha gett någon kommentar åt pressen. Två timmar senare twittrade både Sipilä och Orpa att fortsatt regeringssamarbete med Sannfinländarna är omöjligt. Strax efter höll man även en presskonferens där man bekräftade att man kommer att upplösa regeringen.

Orpo menade att partiet i och med ledarskapsskiftet är ”ett helt annat parti”.

— Vi tror på mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. Det handlar inte om politisk korrekthet eller liturgi, de här sakerna finns inskriva i vårt regeringsprogram och Finlands grundlag. Samlingspartiet kan inte vara med i en regering som inte är bunden till de här värderingarna, sade Orpo vidare.

Finlands finansminister Petteri Orpo och statsminister Juha Sipilä gav tidigare idag besked om att de kommer att be republikens president att upplösa regeringen.

Senare under dagen meddelade Hallo-Aho via sin Facebook att Sannfinländarna var beredde på att godkänna regeringsprogrammet i stort, men att man ville strama åt invandringen en aning.

— Han hade en idé om hur det skulle fungera, men vi känner oss främmande för sådana lösningar, sade statsminister Sipilä på presskonferensen och poängterade att det är en fråga om ”värdegrund”:

—  Detaljerna hade vi kunnat komma överens om. Men regeringspartierna måste ligga tillräckligt nära när det gäller grundläggande värderingar, så att vi kan vara säkra på att vi kan göra beslut och kompromisser på samma grund. Vår bedömning är att skillnaden är större än tidigare, och för stor för att vi kunde ta beslut tillsammans.

Nu väntar att regeringen lämnar in en formell ansökan till republikens president Sauli Niinistö om att upplösa regeringen. Efter detta kan det antingen komma att bli tal om en ny regeringskoalition, alternativt nyval.

Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna har redan visat intresse av att ersätta Sannfinländarna i en ny regeringsbildning, medan Vänsterförbundet, Socialdemokraterna och De Gröna vill se ett nyval.

Källor:
Sipilä: ”Ber presidenten upplösa regeringen”
Regeringskris hotar i Finland
Regeringen i Finland faller


  • Publicerad:
    2017-06-12 19:25