FINLAND. Efter Sannfinländarnas partikongress i sommar kommer partiledaren Timo Soini att lämna sin post. Både den konservativa Sampo Terho och den mer hårdföre Jussi Halla-aho har visat intresse att leda partiet.

Sannfinländarnas partiledare Timo Soini.

Finlands nuvarande utrikesminister samt vice statsminister, partiledaren för Sannfinländarna Timo Soini har meddelat att han inte tänker fortsätta leda partiet efter partikongressen i sommar. Soini kommer istället att fokusera resten av valperioden på sitt uppdrag som Finlands utrikesminister som tagit upp mycket av Soinis tid.

— Han har väl gjort sitt. Han har fått partiet att stiga från ett mycket marginellt populistiskt parti till att komma in i regeringen. Men jag hade nog tippat att han skulle ställa upp ännu en gång, för ett år, främst för att hindra den tungt främlingsfientliga och i domstol dömda rasisten Jussi Halla-aho från att bli ordförande, säger Göran Djupsund, professor i statskunskap vid Åbo akademi.

EU-parlamentarikern Halla-aho som tidigare meddelat att han tänker återvända till kommunalpolitiken i Helsingfors har visat intresse för ordförandeposten. Det har även riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho som även står Soini nära.

Vem som blir ny partiledare verkar bli avgörande ifall Sannfinländarna som parti kan återhämta sig då partiet tappat mycket i opinionsmätningarna efter valet 2015 då partiet fick 18 procent av rösterna.

Källa:
Sannfinländarnas partiledare hoppar av


  • Publicerad:
    2017-03-05 13:40