FINLAND. Helsingforspolitikern Olli Sademies åtalas för tre fall av hets mot folkgrupp och åklagaren yrkar på villkorligt fängelsestraff eller bötesstraff. Enligt åtalet ska Sademies i tre inlägg på Facebook ha ”smutskastat och skymfat” invandrare och muslimer.

Under onsdagen inleddes rättegången mot Olli Sademies som tidigare har representerat Sannfinländarna i Helsingforspolitiken. Han uteslöts från partiets fullmäktigegrupp i december 2015 efter att han hade blivit utesluten från partiet på grund av inlägg han ska ha gjort på Facebook. Han är dock fortfarande aktiv inom politiken i Helsingfors. Han sitter med i fastighetsnämnden och i styrelsen för Helsingforsregionens miljötjänster.

I stämningsansökan mot Sadesmies, som blev offentlig i och med rättegångens start, framgår det att Sademies åtalas för tre fall av hets mot folkgrupp efter att han, enligt åklagaren, ska ha ”smutskastat och skymfat” invandrare och muslimer.

Åklagaren påstår att Sademies den 26 maj 2015 ska ha skrivit på Facebook att socialskyddet i Finland inte klarar av mängden invandrare och att man därför måste tvångssterilisera afrikanska män. Tre dagar senare ska han ha skrivit att man bör spreja grisblod på muslimer för att hålla dem borta och i slutet av november 2015 ska han ha föreslagit att man bör ”införa gruppstraff för inkräktare som begår våldtäkter”.

Förundersökningen mot Sademies misstänkta brott lades först ner och polisen motiverade beslutet med att inläggen inte var hetsande utan reflekterande. De ansåg att inläggen ryms inom ramen för den ansvarsfulla yttrandefriheten.

Efter att Yle Huvudstadsregionen skrev om den nedlagda förundersökningen gjorde diskrimineringsombudsmannen Kirsi Pimiä en utredningsansökan till riksåklagarämbetet. Biträdande riksåklagare Jorma Kalske bad då Helsingforspolisen att på nytt utreda Sademies inlägg och en ny förundersökning inleddes och i juli i fjol väcktes åtal mot Sademies för hets mot folkgrupp.

När åtales väcktes och blev känt kommenterade Sademies det på följande sätt:

— Det här verkar redan vara verklig åsiktsterrorism. Om jag säger något så står jag nog bakom mina ord, jag slingrar mig inte som många andra. Jag anser att jag som politiker får föra fram olika alternativa lösningar. Det är inget illa med det.

Åklagaren i fallet yrkar på att Sademies, om han döms, ska få villkorligt fängelsestraff eller ett kännbart bötesstraff.

Källa:
Helsingforspolitiker riskerar villkorligt fängelse – åtalas för tre Facebookinlägg


  • Publicerad:
    2017-01-04 11:20