FINLAND. EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho, som vill bli Sannfinländarnas nye ordförande, vill att partiet ska skärpa invandringspolitiken ytterligare samt göra svenskan frivillig i finska skolor.

Invandringskritisk och Natovänlig – EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho vill bli Sannfinländarnas nye ordförande.

Nyligen meddelades att Sannfinländarnas ordförande Timo Soini lämnar sin post i sommar. En av de som kandiderar som hans efterträdare är EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho, som nu framför kritik mot partiets utveckling under Soinis ledarskap. Hallo-aho har inte heller varit nöjd med den personcentrerade ledning som rått under Timo Soini.

Fram till riksdagsvalet 2019 ska Sannfinländarna enligt Halla-ahos vision skärpa tonen kring frågor som han menar att partimedlemmarna har blivit besvikna på – förutom invandringen även experimentet med frivillig skolsvenska som ligger under långvarig utredning. Han menar att partiet i stället har fokuserat på frågor som inte är lika ”centrala”, som att motsätta sig samkönade äktenskap.

Halla-aho, men även motkandidaten Sampo Terho, utlovar också att finländarna ska få rösta om EU-medlemskapet på nytt. Han säger att det som EU-integrationen för med sig är problem som inte kan lösas på annat sätt än med mer integration, som till exempel den gemensamma valutan och rörelsefriheten. Vidare säger han att EU fungerade på ett annat sätt 1995, men att det nu finns det för stora löneskillnader inom unionen som förvränger marknaden.

Enligt den senaste eurobarometern stöder nästan åtta av tio finländare den monetära unionen och nio av tio den fria rörligheten inom unionen.

— Majoriteten har inte alltid rätt. Euron har varit ett politiskt projekt, och Finland hade ursprungligen geopolitiska skäl för att gå in i EU, för att fylla ett vakuum i stället för Nato, säger Halla-aho som tycker att Finland borde ha valt Nato när läget var stabilare.

Halla-aho kritiserar också hela asylsystemet. Han tycker att man borde erkänna att flyktinglägren kan bli långvariga, och att de borde bli mer samhällslika och självförsörjande. Industri- eller frihandelsområden kan då vara en lösning menar han.

I Finland har flyktingar från till exempel Irak och Somalia en sysselsättningsgrad som är omkring femtio procentenheter lägre än hela befolkningens ännu efter femton år i landet, enligt statens ekonomiska forskningscentral Vatt. Halla-aho menar att om det inte finns några lyckade exempel på integration på arbetsmarknaden så måste antalet immigranter bli färre.

Enligt Halla-aho är Sannfinländarna ett ”nationalsinnat” parti som driver finländares intressen. Partiet är för ett samhälle som är relativt homogent ur etnisk, kulturell och språklig synvinkel, eftersom mångkultur bara föder konflikter och spänningar.

Halla-aho dömdes år 2012 för brott mot trosfrid och hets mot folkgrupp av högsta domstolen, efter kritiska generaliseringar av islam. I sitt försvar har han medgett att han generaliserar, men anser inte att det är något fel i det eftersom det är en överlevnadsinstinkt som också finns i djurriket.

— Först generaliserar man, efter det kan man se till enskilda individer, förklarar Halla-aho.

Källa:
Timo Soini avgår som ordförande i juni men vill fortsätta som utrikesminister


  • Publicerad:
    2017-04-23 14:15