FINLAND. Igår hölls en invandringskritisk demonstration med tuffare retorik än vanligt i centrala Helsingfors. Tillställningen samlade 300 demonstranter och en och annan ”antirasist” visade sig också på platsen. Kansallinen Vastarinta skriver att stämningen var ovanligt god och att demonstrationen kan blåsa nytt liv i den nationalistiska kampen i Finland.

Under lördagen anordnades det en nationalistisk demonstration i Helsingfors vilken lögnpressen redan i förväg hetsat mot. Demonstrationen gick under namnet Puhdistus, som kan översättas med utrensning eller sanering. Tillställningen utannonserades med hårdare retorik än vad som brukar vara fallet med invandringskritiska demonstrationer, vilket väckte entusiasm hos en stor del av folket.

Kvällstidningen Iltalehti ljög i sin rapportering om att polisen avvisat demonstrationsdeltagarna bort från Järnvägstorget. Det stämmer dock inte, för polisen flyttade endast platsen där talen hölls med något tiotal meter till en mer öppen plats. Därtill hävdar de att ”cirka 30” personer fanns på plats fast den riktiga siffran var tiodubbelt mer.

Under tillställningen hölls det några kortare tal och man marscherade också en kortare sträcka. Stämningen var bättre än vad den varit vid liknande demonstrationer på länge, så härifrån är det en bra början att utveckla ett program för framtiden.

Enligt Iltalehti fanns 30 demonstranter på plats.

Också polisen hade smittats av hysterin som media spridit.

Polisen tvingades med hjälp av hästar att flytta demonstranterna till torgets utkant.

På plats fanns också en av det anarkistiska Varis-nätverkets grundare, Mikael Brunila, för att fotografera demonstranter.

En mötesstörare.

”Antirasister”.

Finska Nationalteatern kommenterade demonstrationen med det här finskfientliga budskapet.

Översatt från Vastarinta: Helsingissä järjestettiin Puhdistus-mielenosoitus


  • Publicerad:
    2017-03-12 16:00