SVERIGE. Enligt Säkerhetspolisen har ett betydande antal personer med svenskt medborgarskap åkt till Syrien för att göra jihad med terrorgruppen Islamska staten.

Den USA-understödda gruppen har gjort sig känd för brutala massavrättningar.

Den USA-understödda gruppen IS har gjort sig känd för brutala massavrättningar.

Redan för två år sedan började personer med svenskt medborgarskap ansluta sig till terrorgruppen Islamska staten och man tror att gruppens framgångar i strid har varit motivationen.

Den samlade siffran för svenska medborgare som lämnat landet för att göra jihad i Irak och Syrien tillsammans med olika väpnade islamistiska grupperingar uppges vara ett åttiotal och Säpo menar att intresset kan öka.

— Vi ser inga tecken på att resandet håller på att upphöra. Det finns en risk för att det ska accelerera, säger Sirpa Franzén, presschef på Säkerhetspolisen.

Flera av de återvändande jihadisterna har varit mål för åklagare och man menar att de i vissa fall kan ha begått krigsbrott.

— Till och från med den oro som varit i Syrien de senaste åren har det förekommit att vi har varit tvungna att titta på olika personer med anledning av uppgifter som kommit fram. Jag kan av sekretesskäl inte gå in på några detaljer, men hittills har det inte resulterat i något åtal, säger Tomas Lindstrand, chefsåklagare vid åklagarkammaren för säkerhetsmål.

Man räds nu att personerna har fått nya kunskaper efter sin tid i strid och åklagarens jobb är i första hand att undersöka om det finns någon attentatsrisk.

— Skälet till att vi undersöker vissa personers förehavanden närmare är ju oron för att de ska komma tillbaka från ett krigsområde med stora kunskaper om hur man utför attentat och sedan göra detta i sitt hemland. Det handlar om att förhindra snarare än att lagföra, avslutar Lindstrand.

Källa:
Allt fler svenskar ansluter sig till IS


  • Publicerad:
    2014-08-14 20:45