ANTISEMITISM Den tyske förbundskanslern får nu löpa gatlopp för sin tillfälliga mållöshet när den palestinske presidenten bemötte ett verbalt angrepp med ord om Israels förintelser av palestinska städer och byar.

Det hela utspelade sig vid presskonferensen efter ett diskussionsmöte mellan den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på tisdagskvällen.

Abbas tillfrågades om han nu äntligen är redo att be Israel om ursäkt för – och dessutom har för avsikt att bidra till en utredning av – attentaten vid OS i München 1972, då några palestinier dödade 11 israeliska idrottsmän och en tysk polis. Den palestinske presidenten rundade den insinuanta frågan, för att istället beskylla Israel för att ha begått ”femtio förintelser i palestinska städer och byar”.

— Om vi vill gräva längre in i det förflutna? Ja, snälla, jag har 50 massakrer som begåtts av Israel. Som också spelats in i dokumentärer … 50 massakrer, 50 förintelser, och till denna dag varje dag har vi döda människor som mördats av den israeliska armén, sa presidenten.

Den mållöse Olaf Scholzs ansikte uppges härvid ha förvridits i en grimas. ”Han tycktes leta efter ord, utan att finna några”, beskriver vittnen. Dessa sekunder av tystnad har visat sig stå förbundskanslern dyrt. Det faktum att han både minuter före och en stund efter den pinsamma tystnaden riktade anklagelser om antisemitism mot Abbas, har uppenbarligen inte hjälpt honom. Presskonferensen avslutades direkt efter Abbas uttalande och de två debattörerna skakade hand innan de lämnade scenen.

Något senare på kvällen förklarade Scholz i tabloiden Bild angående Abbas uttalande under presskonferensen att ”särskilt för oss tyskar är all bagatellisering av Förintelsen förkastlig och oacceptabel”.

Två långa dagar för Scholz

En otrolig händelse i kanslihuset”, kommenterade Friedrich Merz, ledare för oppositionen Kristdemokraterna (CDU), på tisdagskvällen. ”Kanslern borde ha motsagt den palestinske presidenten utan osäkerhet och skulle ha bett honom att lämna huset!” fortsatte han.

Scholz grimaserar men är tyst”, skrev sedan Times of Israel i en rubrik. Israels premiärminister Yair Lapid anklagade på tisdagskvällen Abbas för att med sitt uttalande gjort sig skyldig till ”inte bara en moralisk skam, utan en monstruös lögn” – samt för att dessutom ha fällt dessa kommentarer ”på tysk mark”. Han tillade att ”historien aldrig kommer att förlåta honom”, med tanke på att ”6 miljoner judar dödades i Förintelsen utförd av Nazityskland”.

På onsdagsmorgonen twittrade Scholz för säkerhets skull sitt andra officiella fördömande av Abbas kommentar dagen innan – nu uppenbarligen högst inspirerad av Lapids skarpsinniga analys:

Jag är äcklad över de upprörande uttalandena från den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Särskilt för oss tyskar är varje bagatellisering av Förintelsens singularitet icke tolererbar och oacceptabel. Jag fördömer alla försök att förneka förintelsens brott.

Vid en regeringspresskonferens på onsdagseftermiddagen gjorde Scholz talesman Steffen Hebestreit ett ädelt försök att rädda sin chef genom att själv ta på sig skulden för dennes fadäs dagen innan:

— Kanslern väste kort åt mig när vi lämnade scenen och sa att jag hade gjort det lite snabbt och att han skulle ha velat svara, sa han.

Till och med den förra förbundskanslern Angela Merkel har med anledning av Scholz fadäs gjort ett av sina numera sällsynta uttalanden. I Bild förklarar hon att Abbas ”gjorde ett försök att relativisera särarten hos civilisationsbrotten som Tyskland begick under den nazistiska eran, eller att direkt eller indirekt sätta staten Israel på samma nivå som Tyskland under nazisttiden”. Hon tillägger myndigt:

Tyskland kommer aldrig att tolerera sådana försök.