OPINION. Sverigedemokraterna får ännu ett rekordstöd i en ny opinionsmätning. Denna gången är man större än regeringen själva och blir på så vis Sveriges största politiska parti enligt undersökningen.

SD2

Sverigedemokraterna gör rekord efter rekord i opinionsmätningarna. I en undersökning gjord av Yougov får partiet 28,8 procent i stöd och är således större än regeringen (S+MP) som endast får 25,6 procent. Socialdemokraterna får bara 21,6 procent och Miljöpartiet ligger farligt nära 4-procentsspärren med 4,2 procent.

Enligt den ”politiska experten” Stina Morian beror Sverigedemokraternas höga resultat på de övriga partiernas dåliga ledaregenskaper.

— De är dåliga på att leda och berätta vad de vill med Sverige, både statsministern och oppositionen. De framstår inte som trovärdiga politiker som kan lösa de problem och utmaningar som Sverige står inför, säger hon.

På frågan om SD-politikerna framstår som mer trovärdiga än de andra partiernas representanter så hävdar hon att det inte skulle vara så.

— Nej, men de står för någonting annat än vad de traditionella partierna gör, menar hon.

Samtidigt som SD fick ett rekordstort stöd hos hela väljarpanelen så är deras stöd hos de manliga deltagarna i panelen skyhögt jämfört med de andra. Hos de manliga deltagarna i panelen får Sverigedemokraterna hela 37,9 procent i stöd.

Samtidigt som SD slår nya rekord så ligger Miljöpartiet ute på hal is och riskerar att hamna under 4-procentsspärren. Enligt Morian kan detta bland annat bero på att MP är dåliga på att styra.

— Miljöpartiet uppfattas som dåliga på att regera och kommunicera, säger Morian.

För Miljöpartiets språkrör Åsa Romson ser det definitivt inte bättre ut för. Bland förtroendelistan för statsråden hamnar hon sist av alla.

— Hon har över huvud taget inte lyckats kapitalisera på framgångarna från klimatmötet, något jag tror att de hade hoppats på i MP. Men hon har så dåligt förtroende att en framgång i Paris inte hjälper, uppger Morian.

Statsminister Stefan Löfven hamnar också väldigt lågt på förtroendelistan. Enligt Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är statsministerns placering högst anmärkningsvärd.

— Det är väldigt anmärkningsvärt att statsministern ligger nästnäst längst ner i sin egen regering, säger Holmberg.

Holmberg spår ett kaotiskt politiskt landskap i framtiden där de båda blocken kommer att ha ett tvåfrontskrig mot SD samtidigt som de själva slåss mot varandra om den politiska makten.

Källa:
Yougov: MP får lägsta stödet någonsin – SD fortsatt största parti


  • Publicerad:
    2016-01-21 16:30