I början av juni månad befann sig en medlem från Kampgrupp 406 på Kreta för att njuta av sol och bad men även sprida Motståndsrörelsens budskap.

Aktivismen skedde nästan dagligen och mestadels i staden Chania och Heraklion, där AFA och kommunistpartiet KKE har ett starkt fäste, samt andra delar av ön som Balos, Knossos och den mysiga lilla staden Rethymnon med sina oslagbara stränder.

Kreta är en ganska stor ö och har mycket att erbjuda. God mat, fantastisk natur, kultur och historia.

Här kan man uppleva den mytomspunna minoiska kulturen i Knossos, romarnas efterlämningar i Gortyn, bysantiernas mäktiga murar, veneternas vackra byggnader i Chania och osmanernas ockupation.

Här finns också en militärkyrkogård som upprättades efter andra världskriget till minnet av tyska soldater som stupade vid Slaget om Kreta (1941). Den vackra kyrkogården ligger i Malame, två mil väst om Chania och sköts noggrant av volontärer från Tyskland. Detta är en plats man måste besöka om man befinner sig på Kreta för att hedra de tyska soldaterna som tappert stred mot brittiska, australiska, nya zeeländska och kommunistiska styrkor. Trots seger för tyskarna var det många som miste livet på båda sidorna i ett onödigt brödrakrig.

Efter den härliga semestern begav man sig hem till Sverige för att åter fortsätta med kampen på hemmaplan.


  • Publicerad:
    2018-06-23 20:00